AUSTRIJSKI KANCELAR BESAN ZBOG PONAŠANJA ANKARE: Prekinuti pregovore sa Turskom o ulasku u EU!
Foto: Marina Lopičić

Kristijanu Kernu pukao film

AUSTRIJSKI KANCELAR BESAN ZBOG PONAŠANJA ANKARE: Prekinuti pregovore sa Turskom o ulasku u EU!

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar Kristijan Kern pozvao je danas na zabranu mitinga turskih političara u EU kako bi se sprečilo da se pojedinačne zemlje članice Unije, kao što je Nemačka, nađu pod pritiskom Ankare.

Kern je, u intervjuu za nedeljno izdanje nemačkog lista "Velt", pozvao EU da okonča pregovore sa Turskom o članstvu u tom bloku i da odbaci ili ograniči pomoć od 4,5 milijardi evra koja je planirana za Tursku do 2020. godine.

"Trebalo bi da preorijentišemo odnose sa Turskom bez iluzija o članstvu u EU", istakao je austrijski kancelar, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Turska se u proteklih nekoliko godina sve više udaljavala od Evrope, gazeći ljudska prava i demokratske vrednosti, dok je "sloboda medija u toj zemlji strana reč". Kern je, takođe, kritikovao hapšenje nemačkog novinara turskog porekla Deniza Judžela, inače dopisnika lista "Velt", pozvavši na njegovo hitno oslobađanje, a kritikovao je i hapšenja mnogih drugih novinara, akademika i državnih službenika u Turskoj.

Međutim, austrijski kancelar je ukazao da Turska ostaje važan partner EU po pitanju bezbednosti, migracija i ekonomske saradnje, istakavši da je Ankara ispunila obaveze koje ima u skladu sa sporazumom o migrantima postignutim sa Unijom.

Turska je u subotu najavila da će, uprkos protivljenju vlasti u Nemačkoj i Holandiji, nastaviti da drži mitinge u obema zemljama kako bi pozvala Turke koji tamo žive da podrže referendum zakazan za 16. april s ciljem jačanja ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kritikovao je kao "nedemokratska" nemačka i holandska ograničenja nametnuta u vezi sa održavanjem takvih skupova, upozorivši da će Turska nastaviti sa mitinzima uoči glasanja, podseća britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track