BBC napao pravoslavlje u Gruziji jer ne trpi sekte i Zapad
Foto: Rojters

Uticaj na omladinu

BBC napao pravoslavlje u Gruziji jer ne trpi sekte i Zapad

Planeta -
Blizu 90% Gruzijanaca sebe smatra pravoslavnima, a najveći problem, kako kaže otac Spiridon jeste pojava sve većeg broja sekti. Ponosno mi priča o tome kako je ustao protiv njih u svom selu i sprečio Jehovine svedoke da sagrade hram za svoju decu, navodi novinarka radija

Radio BBC nazvao je uticaj pravoslavne crkvu u Gruziji jezivim, jer se protivi Zapadnom uticaju na omladinu i pretvara buduće generacije u plodno tle za radikalno hrišćanstvo. Direktno "ukazuju" na Putinove instrukcije sveštenstvu da se bori protiv muželožnika jer su oni najveći neprijatelji njegovog režima, ali i protiv drugih sekti.

Novinarka Natalija Antelava se pita da li uticaj pravoslavne crkve u Gruzijskim školama pretvara buduće generacije u plodno tle za radikalno hrišćanstvo, navodi BBC.

Radio navodi da "gruzijski liberalni političari kažu da će samo usklađivanje sa Evropom i SAD omogućiti Gruziji da prevaziđe svoju postsovjetsku prošlost i opstane kao nezavisna država", dok jedinu pretnju ovome radio vidi u - pravoslavlju.

"Blizu 90% Gruzijanaca sebe smatra pravoslavnima, a najveći problem, kako kaže otac Spiridon jeste pojava sve većeg broja sekti. Ponosno mi priča o tome kako je ustao protiv njih u svom selu i sprečio Jehovine svedoke da sagrade hram za svoju decu" nastavlja novinarka.

"Ne mogu da dozvolim da se to desi. Žele da izgrade hram kraj puta kojim deca dolaze u školu, postali bi lake mete takvih ljudi", rekao je otac Spiridon.

Gruzijski sveštenici danas smatraju svojom najvećom misijom odvratiti mlade od pogubnog uticaja talasa koji stiže sa Zapada. Na nedeljnim službama, svuda širom zemlje, sveštenici šalju istu poruku da zapadnjačke aspiracije Gruzije više nisu kompatibilne sa iskonskom pravoslavnom verom. I najmlađim generacijama se govori kako moraju da biraju, čak već u školskom uzrastu, i da načine izbor "između svog srca i uma".

(kmnovine.com/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track