ERDOGANOVI DUPLI ARŠINI: Obaranje turskog aviona ruskim S-400 bilo bi agresija
Foto: Reuters

Ulje na vatru

ERDOGANOVI DUPLI ARŠINI: Obaranje turskog aviona ruskim S-400 bilo bi agresija

Planeta -
Takva vrsta incidenta dodatno će nas podstaći da preduzmemo mere o kojima se, naravno, ne diskutuje, već se jednostavno preduzimaju, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan za CNN

Upitan kakve bi akcije Turska preduzela u slučaju da turski avion obori raketa S-400, on je istakao da bi to "bila agresija na prava Turske na suverenitet, a prirodno je pravo države da štiti ta prava".

Kako je napomenuo, Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu.

"Mi ne želimo da postanemo strana koja u tome učestvuje. Ali, oni koji se svrstavaju na stranu Sirije i dižu tenzije su, mislim, odgovorne strane u tome", naglasio je Erdogan.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Rusija rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija. Ruska krstarica "Moskva", teška 11.500 tona, visoka 186 metara i naoružana "do zuba", stigla je u najveći lučki grad u Siriji, Latakiju, sa zadatkom da se brine o ruskim avionima u vazduhu.

Pošto je Turska u utorak oborila jedan od ruskih borbenih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track