EVO ZAŠTO JE ASAD POSETIO MOSKVU: Putin sprema kopnenu kampanju, a onda konačno rešenje
Foto: FoNet

O čemu su pričali u četiri oka

EVO ZAŠTO JE ASAD POSETIO MOSKVU: Putin sprema kopnenu kampanju, a onda konačno rešenje

Planeta -
Asadovo samopouzdanje je posetom Moskvi pojačano, a ruski dnevni list Komersant piše da je poseta sirijskog predsednika izvedena kao munjevita vojna operacija, i navodi neimenovane izvore koji su rekli da su sastanci dve delegacije trajali više od tri sata

MOSKVA, DAMASK - Predsednik Bašar Asad iznenada je doputovao u Moskvu u svoju prvu posetu u inostranstvu od izbijanja rata u Siriji. Na sastanku sa svojim najjačim saveznikom Vladimirom Putinom, dvojica lidera su naglasili da vojne operacije u Siriji moraju dovesti do političkog procesa.

Putin je rekao da je pozvao Asada, zahvaljujući mu se "što je došao u Moskvu uprkos tragičnoj situaciji u njegovoj zemlji.", dok se Asad sa širokim osmehom rukovao sa Putinom i drugim zvaničnicima.

Susret dva državnika Sirijska TV je prokomentarisala da on pokazuje prihvatanje Asadovog legitimiteta i jačanje ideje da on mora da bude deo budućeg političkog rešenja krize.

Sirijski analitičar Basam Abdulah izjavio je na državnoj televiziji Ikbarija da je ova iznenadna poseta “šamar” za Asadove protivnike, dodajući da ona ujedno naglašava potrebu za političkim rešenjem a ne samo za vojnom akcijom.

Abdulah je opisao sastanak kao "intiman" i naveo da on odražava zajedničku viziju i zajedničke vrednosti dva lidera. "Postoji jasana strateški pomak u regionu ... i to se brzo odvija", rekao je.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Sirijska državna televizija je navela da su dva predsednika razgovarali o nastavku vojnih operacija protiv "terorističkih grupa" kao i o planovima za kopnenu kampanju.

Putin je izjavio da će u nastojanju da se postigne rešnje krize, pomoći na vojnim i političkim frontovima u Siriji, i da će kontaktirati druge strane sile.

Iranski diplomata Sajed Hadi Afgahi je rekao da je vojna intervencija Rusije istorijska prekretnica u vrtlogu regionalnih događaja, a da dolazak Bašara Asada predstavlja prekretnicu u budućoj političkoj sudbini Sirije.

"Potrebno je stvoriti platformu za politički dijalog", rekao je Afgahii dodao da su dijalog sa opozicijom i preliminarni rad na izradi novog ustava Sirije logičan korak u mirovnom procesu.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je odbio da navede neki konkretan ishod razgovora, a Moskva je takođe nastojala da ublaži zabrinutost Turske, koja podržava pobunjenike protiv Asada.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je prisustvovao razgovorima i večeri sa Asadom je rekao da Moskva neće da prekinuti svoju vojnu operaciju u Siriji.

"Mi ćemo nastaviti pružanje pomoći legitimnim sirijskim vlastima i stvoriti preduslove za rešenje ovog sukoba", rekao je Šojgu.

Ruski vazdušni udari su omogućili sirijskim trupama da pokrenu više kopnenih ofanziva u severnoj, centralnoj i južnoj Siriji, kao i u predgrađima Damaska koje drže pobunjenici.

Dmitrij Trenin iz Moskovskog Karnegi centra je rekao da je sastanak Putina sa Asadom nagoveštava spremnost Rusije da traži političko rešenje u Siriji - ali pod svojim uslovima.

"Prijemom Asada u Moskvi Putin nastoji da početni vojni uspeh pretvori u politički kapital, pokretanjem političke tranzicije pod svojim uslovima", rekao je Trenin.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Ruski političar i član Komiteta Saveta federacije međunarodne odnose Igor Morozov je rekao da Asadova poseta podrazumeva prelazak na narednu fazu unutarsirijskih mirovnih pregovora , koji uključuju legitimno izabranog sirijskog predsednika.

Prema Morozovu, vojna pobeda nad teroristima je samo jedan od elemenata pomirenja koje je potrebno Siriji, što se može postići samo kroz pregovore koji uključuju sve sirijske političke snage i međunarodne posrednike.On je dodao da Moskva trenutno održava kontakte sa svim stranama u sirijskom mirovnom procesu.

Indijski portal DNA komentariše da je Vladimir Putin, pored ideje političkog rešenja, iskoristio posetu sirijskog predsednika da pokaže Zapadu da je Rusija postala glavni igrač na Bliskom istoku.

"Moskva, koja je još uvek ugružena politikom Zapada zbog Ukrajine, želi da pokaže svojim neprijateljima da je u stanju da istovremeno preduzima vojne i diplomatske mere. Putin je posle sastanka sa Asadom razgovarao i sa nekoliko regionalnih lidera. O detaljima Asadove posete telefonom je razgovarao sa kraljevima Saudijske Arabije i Jordana, kao i sa predsednicima Egipta i Turske.

Asadovo samopouzdanje je posetom Moskvi pojačano, mada su ruski zvaničnici su više puta pomenuli da nisu posebno prvivrženi sirijskom vođi. Ali je njegov susret Putinom još jedna poruka Zapadu da Kremlj želi da Asad bude deo bilo kog političkog rešenja, barem u početku. Poseta takođe ukazuje na to da je sada Rusija, a ne Iran najvažniji inostrani Asadov prijatelj", navodi DNA.

Foto: AP
Foto: AP

Ruski dnevni list Komersant piše da je poseta sirijskog predsednika izvedena kao munjevita vojna operacija, i navodi neimenovane izvore koji su rekli da su sastanci dve delegacije trajali više od tri sata.

Na tviter nalogu sirijskog predsednika je navedeno da su Asad i Putin imali tri sastanka - od kojih jedan zatvoren za javnost.

Pojedini ruski komentatori navode da je vojna intervencija Rusije u Siriji takođe je potez koji treba da natera Vašington da se upusti u ozbiljan dijalog sa Moskvom oko Sirije. Moskva će u domaćoj javnosti verovatno koristiti Asadovu posetu kao potvrdu uspeha njene vazdušne kampanje, i kao dokaz da Rusiju nisu ugrozili događaji u Ukrajini, već da je nasuprt tome postala ozbiljan globalni igrač.

Asadovu posetu nisu svi akteri blagonaklono prihvatili. Odgovarajući na pitanja u vezi posete Moskvi, turski premijer je ponovi stav da on ne bi trebalo da ima ulogu u budućnosti Sirije i da napori za rešenje krize treba da se usmere ka njegovom odlasku. On je dodao da je bolje da je Asad ostao u Moskvi.

U Berlinu je nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozvao Rusiju da prestane da bombarduje ciljeve u Siriji.

"Ako Rusija zaista ozbiljno tvrdeći da doprinese stabilizaciji Sirije, onda to ne može uspeti ako je više hiljada ljudi primorano da pobegne od vojne ofanzive", rekao je on.

Viši član sirijske Nacionalne koalicije je optužio Rusiju za kolonijalno ponašanje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Oni pokušavaju da upute poruku međunarodnim i regionalnim silama da svako ko želi političko rešenje u Siriji mora da dođe u Rusiju", izjavio je za Rojters Monzer Akbik lider jedne od opozicionih grupa koje podržava Zapad.

Džulijen Barns iz Evropskog saveta za spoljne poslove je za britanski Gardijan prokomentarisao da razgovori o Siriji predstoje, a da "SAD, Saudijci i Turci će žele da vide šta će Rusija staviti na sto", On je međutim naveo da misli da će to biti "jedna od onih prilika kada svi idu na sastanak u nadi da će druga strana da odustane, i da je skeptičan da će to dovesti do pomaka."

Portparol Bele kuće Erik Šulc je naveo da se dobrodošlica sa crvenim tepihom Asadu, koji je upotrebio hemijsko oružje protiv vlastitog naroda, ne slaže se sa deklarisanim ruskim ciljem o političkoj tranziciji u Siriji, prenosi Rojters.

Kako je Asad došao i vratio se iz Moskve ostaje tajna, ali javno dostupni podaci praćenja leta sugerišu da su Asadovi domaćini verovatno obezbedili njegov prevoz. Podaci pokazuju da je ruski vojni avion IL-76MD u utorak leteo sa teretom od Sirije do vojnog aerodroma Čalovski u Mosvki, a da je iste večeri avion IL-62M ruske predsedničke flote odleteo u Latakiju koja je pod kontrolom sirijske vlade.

(Priredio: M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track