EVROPSKA KOMISIJA: Poljoprivreda cele EU strada zbog sankcija protiv Rusije
Foto: Reuters

Velike posledice

EVROPSKA KOMISIJA: Poljoprivreda cele EU strada zbog sankcija protiv Rusije

Planeta -
Farmeri iz Velike Britanije osećaju posledice, kao i svi farmeri u Evropskoj uniji, upozorava komesar Fil Hogan

BRISEL - Produženje ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije za još godinu dana stvoriće probleme onim zemljama članicama EU koje do sada nisu osetile ozbiljnu štetu od tih mera, rekao je evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan.

"Jedini sektor koji je osetio udar u finansijskom smislu međunarođe politike i odluke Rusije je poljoprivredni sektor. Produženje ove mere koju je doneo predsednik (Rusije Vladimir) Putin za još godinu dana znači proširenje tog problema. U poslednjih godinu dana smo se dobro izborili usvajanjem nekih mera za pomoć zemljama koje su bile pogođene u većoj meri. Ali u drugoj godini očekujemo da će se ti problemi proširiti i na druge zemlje-članice", rekao je Hogan novinarima.

Fil Hogan: Sada sve veće posledice trpe i oni koji do sada nisu imali problema (Foto: Wikipedia)
Fil Hogan: Sada sve veće posledice trpe i oni koji do sada nisu imali problema (Foto: Wikipedia)

Prema njegovim rečima, "farmeri iz Velike Britanije osećaju posledice tog (rešenja), kao i svi farmeri u Evropskoj uniji", prenele su Ria novosti. Rusija je u avgustu 2014. godine ograničila uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije protiv nje - SAD, zemlje EU, Kanade, Australija i Norveška.

Zabrana se odnosi na meso, kobasice, ribu i morske plodove, voće, povrće i mlečne proizvode. U junu 2015. kao odgovor na produženje sankcija Rusiji, ona je odgovorila prehrambenim embargom na godinu dana do 5. avgusta 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track