HRVATI UPOZORAVAJU: U BiH živi oko 4.000 pripadnika Islamske države
Foto: Rojters

Tempirana bomba na Balkanu

HRVATI UPOZORAVAJU: U BiH živi oko 4.000 pripadnika Islamske države

Planeta -
Iz BiH je u borbu u Siriju otišlo 156 muškaraca sa 36 žena i 25 dece, a vratila se ukupno 51 osoba, kažu hrvatske bezbednosne službe

ZAGREB - U BiH živi oko 4.000 džihadista Islamske države (ISIL), procenjuju hrvatske bezbednosne agencije.

Pozivajući se na insajderski izveštaj o pozadini Hrvatske borbe protiv ISIL, zagrebački Globus navodi procenu da na million stanovnika u BiH dolazi 41 borac te terorističke organizacija, što je, kako se tvrdi, jedan od najvećih evropskih proseka.

Iz BiH u Siriju je, napominje list, otišlo 156 muškaraca sa 36 žena i 25 dece. Od početka godine vratilo se 48 muškaraca i tri žene. Poginulo je 25 muškaraca i jedna žena. Prema starosnoj strukturi, najstariji borac u Siriji iz BiH imao je 74 godine, dok je prosek starosti žena 27, a najstarija ima 55 godina.

Borci ISIL iz BiH zarađuju od 50 do 100 dolara mesečno, a trećina ranije je krivično evidentirana zbog terorizma, krađe ili pljačke.

"Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen nego prekinut", prenosi Globus izjave nadležnih u službama bezbednosti, a Pavle Kalinić, načelnik zagrebačke Kancelarije za upravljanje kriznim situacijama, kaže da je Hrvatska potencijalna meta samim tim što je bila umešana u rat u BiH. “Uz to smo kao zemlja članica NATO poslali vojnike u Avganistan”, naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track