NEMAČKI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Azilanti sa Balkana sramota za Evropu
Foto: Wikipedia

Ne žele više azilanata

NEMAČKI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Azilanti sa Balkana sramota za Evropu

Planeta -
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je danas da je neprihvatljivo da 40 odsto od rekordnog broja tražilaca azila u Nemačkoj dolazi sa Balkana, nazvavši to sramotom za Evropu

BERLIN - Nemački ministar je, takođe, osudio talas protesta protiv stranaca i zločine iz mržnje podstaknute prilivom migranata, uključujući paljenje skloništa, okarakterisavši ih kao "nerazumljive, neprihvatljive i nedostojne naše zemlje".

Nemačka, najmnogoljudnija članica Evropske unije, bori se sa velikim prilivom tražilaca azila iz ratnih zona poput Sirije, ali i sa teritorija na kojima nema vojnog konflikta u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo, preneo je AFP.

"To je veliki izazov, sa kojim ćemo se izboriti. To nije nepremostivo za veliku i bogatu zemlju poput naše", rekao je de Mezijer tokom posete velikom izbegličkom kampu u istočnom nemačkom gradu Ajzenhitenštatu.

"Ključ je da napravimo razliku između onih kojima je potrebna zaštita i onih kojima nije", kazao je de Mezijer. "Ovde u Ajzenhitenštatu, najveća grupa je iz Sirije, ali druga i treća država porekla su Srbija i Albanija", dodao je on.

Do sada, ove godine, 40 odsto tražilaca azila koji su stigli u Nemačku, bilo je iz balkanskih država, naveo je de Mezijer, ocenivši to "neprihvatljivim i sramotom za Evropu".

Nemačka je proteklih dana počela sa emitovanjem reklama na TV u balkanskim državama u kojima poziva ljude da ostanu u svojim domovima i naglašava da ukoliko odlaze iz ekonomskih razloga, nemaju gotovo nikakve šanse za dobijanje političkog azila, navela je francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track