OPET PREVARA: Evo šta se krije iza mita o ženi borcu protiv terorista iz Sirije!

"Anđeo Kobanija"

OPET PREVARA: Evo šta se krije iza mita o ženi borcu protiv terorista iz Sirije!

Planeta -
Novinari BBC-ja su ispitali odakle zapravo stiže čuvena fotografija

"Rehana" ili "Anđeo Kobanija" - devojka u vojnoj odori postala je simbol otpora protiv džihadista Islamske države. Svetom se i danas širi mit o heroini sa Bliskog istoka, međutim novinari BBC-ja su ispitali odakle zapravo stiže ta fotografija.Otkrili su da je čuvena fotografija zapravo snimljena 22. avgusta u Kobaneu, nekoliko meseci pre nego što su je plasirali svetski mediji. “Rehana” je tada obukla vojničku uniformu na priredbi posvećenoj dobrovoljcima. Švedski novinar Karl Drot je tom prilikom bio jedini novinar u Kobaneu i kratko je porazgovarao s "Rehanom". On tvrdi da ona nije bila nikakav borac iz prvih redova, već da je volontirala u policiji u Kobaniju.

Stoga, kaže švedski novinar, teško da je ubila na stotine džihadista IS-a kao što su to pisali mediji.- Prišla mi je i rekla da je studirala prvo u Alepu, ali da su pripadnici IS ubili njenog oca i da je stoga odlučila da se priključi borbi protiv džihadista', kaže Drot i dodaje da je kasnije pokušao s njom da stupi u kontakt, međutim nije uspeo. Ime "Rehana" je počelo kasnije da se spominje i nije uobičajeno kurdsko ime, piše BBC.Sledećeg dana slika je postavljena na blogu “Bidžikurdistan”, koji podržava kurdske borce u Kobaneu. Bila je uglavnom nezapažena, sve dok je mesec dana kasnije kurdski sajt “Slemani tajms” nije podelio na Tviteru i tada devojka stiče ogromnu popularnost.

Petog oktobra na Tviteru se proširila vest o tome da su joj džihadisti odrubili glavu. Uprkos tome, neki drugi korisnici društvene mreže 13. oktobra spominju “Rehanu”. U njihovoj varijanti ona je i dalje živa i “ubila je više od stotinu ISIS-ovih terorista u Kobaneu”. Tako je rođena legenda o “Anđelu iz Kobanea”. Tvit je potekao od indijskog blogera Pavana Duranija, koji sebe opisuje kao aktivistu za prava sledbenika hinduizma u Kašmiru.

“Osvojila je sve svojim lepim očima i plavom kosom. Ima ogroman broj obožavalaca”, objašnjava kurdski bloger Ruvajda Mustafa. “Svi joj se dive zbog toga što simbolizuje ono što oni žele da vide: pobunu žena i muškaraca protiv varvarske sile u regionu.”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track