EU SUD NAREDIO: Palestinski Hamas skinut s evropske liste terorističkih organizacija
Foto: Reuters

Iznenađujuća odluka

EU SUD NAREDIO: Palestinski Hamas skinut s evropske liste terorističkih organizacija

Planeta -
Palestinski Hamas je zloglasan po bombašima samoubicama, među kojima ima i žena i dece, kao i po tome što civile koristi kao ljudski štit

LUKSEMBURG - Opšti sud Evropske unije sud presudio je da se palestinska teroristička organizacija Hamas skine s liste terorističkih organizacija, mada će njena imovina ostati zamrznuta.

Sud kaže da je današnja odluka da se Hamas izbriše zasnovana na tehničkoj osnovi i "ne podrazumeva nikakvu suštinsku procenu pitanja kvalifikacije Hamasa kao terorističke grupe".

Evrpska unija je prvo 2002. stavila na listu terorističkih organizacija vojno krilo Hamasa, Brigade Izadin al Kasam, da bi, posle niza terorističkih samoubilačkih napada tokom 2003, stavila na crnu listu celu organizaciju.

Hamas je zloglasan po slanju bombaša samoubica, među kojima je mnogo žena i dece, da ubijaju po prometnim mestima i gradskom prevozu u Izraelu, posebno po Jerusalimu i Tel Avivu.

Osim toga, ta organizacija isprovocirala je ove godine tromesečnu izraelsku antiterorističku operaciju, tokom koje je poginulo više od 2.000 ljudi, mahom palestinskih civila. Hamas je civile koristio kao ljudski štit, a u civilne objekte, kao što su škole, džamije, bolnice i slično, postavljao je svoje minobacače iz kojih granatira Izrael.

Kako javlja dopisnica Raše tudej Pola Siler, izraelski političari jedinstveno su osudili ovu odluku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track