PESKOV: Neću da gubim vreme na sudu zbog panamskih dokumenata
Foto: AP 2 Jul 2013

Afera Panama

PESKOV: Neću da gubim vreme na sudu zbog panamskih dokumenata

Planeta -
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da ne planira da se obrati sudu zbog pisanja medija o tome da je njegova supruga Tatjana Navka osnovala ofšor kompaniju, jer ne želi da gubi vreme na to.

"Nema šta da se spori na sudu, jer ona nije optužena ni za šta, ni ja nisam optužen ni za šta. Ima mnogo klevete u medijskim izveštajima, ali je premalo vremena da bih ga gubio na to", rekao je novinarima portparol Kremlja, prenosi agencija Itar Tas.

Britanski list Gardijan je ranije objavio dokumenta, prvu stranu njenog pasoša i potvrdu o računima za komunalije u njenom stanu u Moskvi, koja je Navka navodno koristila za osnivanje ofšor kompanije.

Peskov je odbio da kaže i da li će biti pokrenute istrage protiv zvaničnika pomenutih u "panamskim domentima". Međunarodni konzorcijum istraživačih novinara je, na osnovu procurelih dosijea panamske advokatske firme Mosak Fonseka, objavio 11,5 miliona dokumenata o ofšor poslovanju svetske elite, a među njima su i brojni ruski pojedinci i kompanije.

Dokumenti pokazuju i da su bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina umešani u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara i da je tom operacijom rukovodila Banka Rosija koja je pod sankcijama SAD i EU zbog ruske aneksije Krima.

Peskov je ranije rekao da je Putin "glavna meta" objavljene analize procurelih dokumenata, ali da nije umešen ni u kakve prekršaje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track