PLJUNUO NA SUVERENITET SVOJE DANSKE I SVAKE ZEMLJE: Rasmusen želi da Amerika gazduje celim svetom
Foto: Reuters

Bruka

PLJUNUO NA SUVERENITET SVOJE DANSKE I SVAKE ZEMLJE: Rasmusen želi da Amerika gazduje celim svetom

Planeta -

Bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da, bez obzira kakvi budu rezultati predsedničkih izbora u SAD, rukovodstvo te zemlje treba aktivnije da učestvuje u rešavanju svetskih konflikta.

"Nama je potrebna Amerika u ulozi svetskog policajca. Treba da uspostavimo vodeću ulogu Amerike u svetu", rekao je bivši generalni sekretar NATO u intervjuu britanskoj televiziji Skaj njuz".

"Pogledajte okolo i videćete da je svet u požaru: Sirija koju razdire rat, Irak pred raspadom, Libija - država koja ne postoji u Severnoj Africi, Rusija koja napada Ukrajinu i destabilizuje istočnu Evropu, Kina koja pokazuje mišiće, zemlja otpadnik Severna Koreja koja preti nuklearnim napadima", naveo je Rasmusen i iz toga izveo zaklučak da postoji potreba za "međunarodnim policajcem koji će uspostaviti međunarodno pravo i poredak".

Prema rečima Rasmusena, američki predsednik Barak Obama se veoma izuzetno protivi korišćenju i pretnjama oružanih snaga u sprečavanju sukoba u svetu, preneo je Sputnjik.Rasmusen je izrazio zabrinutost da bi kandidat republikanaca Donald Tramp mogao da postane predsednik SAD, ocenivši da bi to moglo da bude "veoma opasno za svet".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track