PODVIG SA NESREĆNIM KRAJEM: Popeli se na Mont Everest, pa preminuli od visinske bolesti
Foto: AP

Tako blizu...

PODVIG SA NESREĆNIM KRAJEM: Popeli se na Mont Everest, pa preminuli od visinske bolesti

Planeta -

Dvoje alpinista, Holanđanin i Australijanka, umrli su verovatno od visinske bolesti dok su se spuštali s planinskog vrha Mont Everest, a još oko 30 planinara se razbolelo ili je dobilo promrzline.

Erik Arnold (35) imao je dovoljno kiseonika u boci, ali se žalio da je iscrpljen. Umro je u petak veče, rekao je Pasang Purba iz nepalske agencije Seven samit treks. Marija Strajdom je umrla u subotu popodne, a Purba je rekao da je imala simptome visinske bolesti. Oboje su bili deo istog ekspedicionog tima.

To su prvi smrtni slučajevi na Mont Everestu ove godine, od kada su alpinisti posle dve godine ponovo počeli da osvajaju najviši svetski vrh. Od 11. maja na vrh se popelo gotovo 400 planinara.

Arnold je ranije u intervjuu rekao da se opasnost penjanja na najvišu planinu ne završava na vrhu i da se dve trečine nesreća dešava na putu natrag.

"Ako postanete euforični i pomislite da ste postigli cilj, najopasniji deo je i dalje pred vama", rekao je Arnold, koji se na Mont Everest popeo iz petog pokušaja.

Australijanka i njen suprug su pokušavali da osvoje sedam najviših vrhova na sedam kontinenata, kako bi opovrgli navode da su vegani neuhranjeni i slabi i da pokažu da vegani "mogu da urade sve i više od toga". Oni su već osvojili planinske vrhove na Aljasci, u Argentini, Turskoj i Keniji.

Nepalski zvaničnik Gijanendra Šresta izjavio je danas da su brojni alpinisti dobili promrzline blizu vrha dok su pokušavali da ga osvoje ili dok su se spuštali niz planinu. Nekoliko nepalskih vodiča uspelo je da jednu alpinistkinju spusti iz najvišeg kampa na oko 8.000 metara, odakle će se pokušati da se helikopterom prebaci u bolnicu.

Jedna 45-godišnja Norvežanka dobila je snežno slepilo u subotu, javila je norveška agencija. Na Mont Everest se od 1953. godine popelo više hiljada ljudi, a više od 250 alpinista je poginulo pokušavajući da osvoji najvići svetski vrh.

Planinari su nedavno ponovo počeli da se penju na Mont Everest, dve godine pošto je u lavinama 2014. godine stradalo 16 nepalskih vodiča Å erpasa. Prošle godine je u lavini izazvanoj velikim zemljotresom stradalo 19 alpinista, a 61 je povređen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track