POJEO GA MRAK? Nestao kineski advokat koji se borio protiv skidanja krsta sa crkve
Foto: Ap 15.07.2014, Ps

Nema ga 2 dana

POJEO GA MRAK? Nestao kineski advokat koji se borio protiv skidanja krsta sa crkve

Planeta -
Džang Kaj je davao pravne savete hrišćanima u borbi protiv vladinih naredbi da se s crkava poskidaju krstovi, koje su kritikovane kao neustavne i protivne verskim slobodama

PEKING - Poznati kineski advokat, pravni savetnik hrišćanske crkve sa čijeg krova vlasti hoće da skinu krst, nestao je pre dva dana, izjavio je danas njegov kolega.

Džang Kaj i njegov asistent su u utorak veče bili u crkvi u gradu Vendžou, u istočnoj provinciji Džeđang, kada su ga odveli vladini službenici koji su imali rok da uklone krst sa crkve. Pekinška advokatska firma za koju je advokat radio i njegova porodica nisu od tada imali kontakt s njim, rekao je kolega Jang Singćuen.

Džang je davao pravne savete crkvama u toj provinciji u borbi protiv vladinih naredbi, koje su kritikovane kao neustavne i protivne verskim slobodama. U gradu Vendžou ima puno protestantskih i katoličkih crkvi, a prema rečima loklanih stanovnika hrišćana policija je ove sedmice odvela najmane 11 sveštenika i članova crkvene zajednice, verovatno da bi sprečili otpor uklanjaju krsta, navodi AP.

Provincijske vlasti su počele da skidaju krstove s crkava prošle godine, tvrdeći da krše građevinske propise. Novim pravilom iz ove godine svi krstovi moraju da budu potpuno pričvršćeni na fasade zgrade, iz bezbednosnih razloga.

Kritičari ovih mera tvrde da vlasti hoće da smanje vidljivost hrišćanstva koje se sve više širi u Kini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track