ŠAMAR HRVATSKOJ: HSBC banka u Švajcarskoj ne da imena 77 Hrvata s tajnim računima
Foto: Reuters

Čuvaju bankarsku tajnu

ŠAMAR HRVATSKOJ: HSBC banka u Švajcarskoj ne da imena 77 Hrvata s tajnim računima

Planeta -
"Recite vi nama koga tražite", odgovorila banka na zvanični zahtev Zagreba za dostavu podataka o hrvatskim štedišama u svojoj švajcarskoj filijali

ZAGREB - Švajcarske vlasti odbile su zahtev Zagreba za dostavu podataka o hrvatskim štedišama u švajcarskoj filijali banke HSBC.

"Rekli su nam da im dostavimo konkretna imena i razlog zbog kojeg tražimo podatke o njihovoj štednji", potvrdio je Jutarnjem listu izvor iz Vladinih krugova.

Rekli su nam da im dostavimo konkretna imena, kaže za Jutarnji list izvor iz Vladinih krugova
Rekli su nam da im dostavimo konkretna imena, kaže za Jutarnji list izvor iz Vladinih krugova

Podsećamo, pošto je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara početkom godine otkrio aferu utaje poreza i pranja novca preko švajcarske filijale britanske banke HSBC, u kojoj su učestvovali i hrvatski državljani, hrvatska Kancelarija za sprečavanje pranja novca tražila je od kolega u Bernu da mu se dostave podaci o hrvatskim štedišama u tamošnjoj filijali te banke.

Odgovor je stigao ovih dana i, kao što su i očekivali u Ministarstvu finansija, negativan je jer Švajcarska insistira na zaštiti bankarske tajne. I ne samo to: prebacila je loptu u hrvatsko dvorište komentarom da će dati Hrvatskoj sve podatke ali samo ako navede konkretna imena štediša koji je interesuju i razloge zbog kojih su joj ti podaci potrebni.

Da Zagreb to zna, ne bi ni slao zahtev saveznim vlastima u Bernu.

Svojevremeno su mediji pisali da je najmanje 27 klijenata iz Hrvatske imalo otvoreno ukupno 40 računa u filijali HSBC banke u Švajcarskoj, a 77 računa je povezano s hrvatskim klijentima. Preko tih računa ukupno su obrađena 33 milouna američkih dolara.

Najveći račun koji je imao jedan hrvatski klijent bio je "težak" gotovo 11 miliona dolara.

Naravno, nisu svi klijenti švajcarske filijale HSBC utajivali porez i prali novac, ali sam podatak da Hrvati u Švajcarskoj drže tolike iznose zainteresovao je hrvatske vlasti, koje, pod nadzorom Brisela, vode bitku za smanjenje manjka u budžetu i pokušavaju da naplate svaku kunu.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track