TURKMENISTAN PRELOMIO: Nema više crnih automobila, uvozimo samo bele jer donose sreću!
Foto: Printscreen Yt

Radikalne mere

TURKMENISTAN PRELOMIO: Nema više crnih automobila, uvozimo samo bele jer donose sreću!

Planeta -
Prvi je u belim limuzinama počeo da se vozi predsednik zemlje Gurbanguli Berdimuhamedov

AŠHABAD - Carinska služba Turkmenistana nije dozvolila uvoz automobila crne boje i nije to zvanično obrazložila, nego je preporučila sunarodnicima da kupuju automobile bele boje.

Turkmenistanske vlasti kažu da bela boja donosi sreću.

Predsednik ove centralnoazijske države Gurbanguli Berdimuhamedov odnedavno je tokom javnih događaja počeo da se vozi u beloj limuzini, a oko 160 najviših zvaničnika, uključujući direktora državne medijske kuće, odmah su sledili njegov primer, javlja RIA Novosti.

Propisana boja automobila samo je poslednje na nizu obraničenja: zabranjen je uvoz kupea, superautomobila, automobila sa personalizovanim registarskim tablicama, sa obojenim staklima itd.

Turkmeni su navikli na ekscentrične restrikcije u svakodnevnom životu, koje često predstavljaju predsedničke hirove. Tako su žitelji Ašhabada prošle godine protestovali kad su vlasti od njih zatražile da sa fasada stambenih zgrada uklone klima uređaje da bi grad bio lepši.

Zatim je vlada potrošila milijarde dolara da bi od glavnog grada napravila "beli grad" - fasade glavnih zgrada okovali su belim mermerom.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track