(VIDEO) KOLIKO JE NEBO BEZBEDNO: Evo kako su padali avioni samo od početka 2015!
Foto: Reuters

Kao kruške!

(VIDEO) KOLIKO JE NEBO BEZBEDNO: Evo kako su padali avioni samo od početka 2015!

Planeta -
Tragedija "Džermanvingsovog" aviona bila je najkrvavija, ali opet samo jedna u nizu avio-katastrofa od početka godine

BEOGRAD - Neki stručnjaci tvrde da je putovanje avionom bezbednije nego automobilom, i statistika kaže da je veća verovatnoća da će čovek poginuti ako se vozi samo 20 kilometara automobilom nego ako ceo život neprestano leti avionom, ali nedavni pad "Džermanvingsovog" aviona uterao je Evropljanima strah u kosti i mnogi će barem neko vreme najverovatnije zaobilaziti letenje.

Međutim, i to je bila samo jedna u nizu avionskih nesreća od početka ove godine.

http://www.youtube.com/watch?v=nD8jNfQvoRw

4. februar: Pad "TransEjža erlajnza", 43 poginulih

Avion "ATR-72" tajvanske avio-kompanije "TransEjža ervejz" počeo je da gubi visinu već pri poletanju s aerodroma u Tajpeju. Da bi žrtve bile što manje, požrtvovani pilot je uspeo da proleti između solitera i hteo je da sleti u reku Kilung, ali je krilom zakačio most i survao se u vodu. Od 58 putnika poginulo je 43, a nekim čudom preživelo je 15 ljudi. Samo spretnošću pilota izbjegnut je pad u stambene blokove i puno veće ljudske žrtve.

http://www.youtube.com/watch?v=fw2SfxfP-UQ

24. mart: Pad aviona "Džermanvingsa", 150 poginulihNajstrašnija nesreća ove godine dogodila se kada je, kako istraga tvrdi, kopilot nemačkog "Džermanvingsa" Andreas Lubic namerno srušio "erbas" na letu Barselona-Diseldorf na francuske Alpe. Poginulo je svih 150 ljudi u avionu. Među njima je bilo i 16 nemačkih srednjoškolaca, koji su se vraćali sa đačke razmene, i dve bebe.

Turski avion je sleteo i putnici su evakuisani, na sreću ispostavilo se da je lažna uzbuna (Foto: Reuters)
Turski avion je sleteo i putnici su evakuisani, na sreću ispostavilo se da je lažna uzbuna (Foto: Reuters)

28. mart: "Bomba" u "Turkiš erlajnzu"

Avion "Turkiš erlajnza" na letu Istanbul-Tokio morao je da se vrati jer je u toaletu pronađena poruka na kojoj je pisalo da je u avionu "C4 teret", što je odmah izazvalo uzbunu kod nadležnih organa, koji su posumnjali da je podmetnut eksploziv. Na sreću, nije ga bilo. Slično je prošao avion "Turkiš ervejza" 6. marta u Sarajevu.

http://www.youtube.com/watch?v=q9c-hqwFtGU

29. mart: Avion "Er Kanade" udario u dalekovod, 22 povređenih

"Erbas" 320 kompanije "Er Kanada" izleteo je s piste na međunarodnom aerodromu u Halifaksu i udario u dalekovod, zbog čega je nestalo struje na celom području. Od 137 putnika i članova posade, 22 je povređeno. Svi su uspešno evakuisani iako veoma sporo zbog gustog snega i nestanka struje.

29. mart: Umalo sudar "Emirejtsa" i "Etihada" u vazduhu

Leteli su u suprotnim smerovima između Emirata i Sejšela kad im je promenjena ruta da bi izbegli nebo iznad ratnog Jemena. Spasla ih je elektronika, a obe kompanije tvrde da putnici nisu bili ugroženi.

1. april: Sudar dva aviona "Rajanera" na aerodromu

Dva aviona irske lou-kost kompanije "Rajaner" imala su "bliski susret" na pisti dablinskog aerodroma. Jedan avion trebalo je da poleti za Zadar, a drugi za Edinburg. Putnici nisu bili ugroženi i svi su evakuisani u druge avione i prevezeni gde treba.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track