(VIDEO) BELGIJA PROTIV TERORIZMA: Džihadisti hteli da otmu važnu ličnost i odrube joj glavu
Foto: AP

Antiteroristička akcija

(VIDEO) BELGIJA PROTIV TERORIZMA: Džihadisti hteli da otmu važnu ličnost i odrube joj glavu

Planeta -
Teroristi su verovatno čečenski imigranti, uglavnom povratnici iz ISIL i sličnih grupa u Iraku i Siriji

BRISEL - Islamski teroristi, čije je operacije juče sprečila belgijska policija, imali su za cilj da napadnu policijske stanice na području Brisela i gradu Vervije i da otmu "jednu važnu ličnost i odrube joj glavu", tvrde belgijski mediji.

U međuvremenu je na Tviteru objavljena fotografija dvojice islamskih terorista koji su pucali na belgijske policajce, pa su ubijeni. Identifikovani su kao Redvejn Hadžauri (Abu Halid al Magribi) i Tarik Džejdaun (Abu Hamza al Beldžiki).

Belgijska policija je u Vervijeu ubila dvojicu islamskih terorista koji su otvorili vatru iz "kalašnjikova" na policijske specijalne snage, jednog ranila i uhapsila, a u skrovištu terorista su pronađena još četiri "kalašnjikova", eksploziv i detonatori za izradu bombi, kao i policijske uniforme.

http://www.youtube.com/watch?v=oorpFF9BFXU

List Het latste nivs se poziva na istražne izvore i kaže da su teroristi, verovatno iz sredine čečenske imigracije, imali plan da uz napade na policijske stanice i policajce "otmu jednu važnu ličnost i odrube joj glavu", a radio stanica Bel-Rtl jutros prenosi izveštaje da cilj terorista bio i da otmu autobus s civilnim putnicima. Belgijski mediji su jedinstveni u oceni da je cilj islamskih terorista, povratnika iz rata na strani ekstremista u Iraku i Siriji, bio da šokiraju i izazovu paniku u zemlji.

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Loret Onkelinks je televizijskoj stanici RTBF izjavila da je "sprečena velika prolivanja krvi i fizički nasrtaj na građane". Zamenik belgijskog saveznog tužioca Erik van der Sipt rekao je da su teroristi bili organizovani "u operativnoj grupi koja je spremila napade velikih razmera, naročito na policiju" i vlasti su morale da preduzmu sve mere da se to spreči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track