(VIDEO) POLJSKA PRESEKLA PUTEVE SLAVE  Putinovim Noćnim vukovima zabranjeno da pređu granicu
Foto: Printscreen Yt

Zatvorena granica

(VIDEO) POLJSKA PRESEKLA PUTEVE SLAVE Putinovim Noćnim vukovima zabranjeno da pređu granicu

Planeta -
Bajkeri žele da svečanom vožnjom "Putevi slave" obeleže 70. godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Za vladu u Varšavi to je provokacija

TERESPOL - Poljski graničari danas su zabranili ulazak u zemlju desetorici ruskih bajkera, koji su na granici rekli da učestvuju u počcasnoj vožnji povodom 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, saopštila je poljska pogranična policija.

"Ti ljudi neće ući u Poljsku. Svakom od njih će pojedinačno biti zabranjen ulaz u zemlju", rekao je portparol policije Darijuš Sjenicki, prenela je agencija AP.

Vođa "Noćnih vukova", Aleksandar Zoldostanov "Hirurg", kaže da će moto-reli "Putevima slave" svakako uspeti jer poljske vlasti ne znaju kako izgleda ama baš svaki ruski bajker. Neki od nas će proći, a mi ostali možemo kroz Finsku, kaže on.

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi" stigli su ranije danas na belorusko-poljsku granicu, na granični prelaz Brest, sa ciljem da na putu, koji je pod nazivom "Putevi slave" počeo u subotu iz Moskve, pređu Poljsku i 9. maja stignu u Berlin.

Poljske vlasti su još prošle nedelje najavile da će zabraniti ulaz "Noćnim vukovima", jer smatraju da je provokacija što ti bajkeri žele da u sklopu počasne vožnje povodom 70. godišnjice pobede nad nacistima prođu kroz Poljsku.

"Noćni vukovi" su tada najavili da će, uprkos tome, pokušati da prođu kroz tu zemlju, pa ih je jutros na graničnom prelazu između beloruskog grada Bresta i poljskog Terespola viđeno petnaestak. Beloruski carinici su ih pustili da pređu granicu, ali poljski nisu, navela je američka agencija.

Bajker Andrej Bobrovskij pokazao je kamerama svoju urednu šengensku vizu (Foto: Prinstcreen LifeNews)
Bajker Andrej Bobrovskij pokazao je kamerama svoju urednu šengensku vizu (Foto: Prinstcreen LifeNews)

Bajker Andrej Bobrovskij kaže da "Noćni vukovi" imaju važeće vize i pokazao je svoju.

Ruski bajkeri kažu za televiziju LajfNjuz a su ovom vožnjom hteli da odaju počast svim žrtvama Drugog svetskog rata, a ne samo ruskim, i da im je žao što poljske vlasti to smatraju pretnjom.

Ruski motociklisti su sinoć u ruskom selu Katinu položili cveće na spomeniku u čast poljskih oficira pobijenih u Katinskoj šumi 1940. godine, preneo je Radio Poljska. Katinska šuma je jedno od tri mesta na području bivšeg SSSR-a gde se sumnja da je bivša tajna policija Sovjetskog Saveza (NKVD) ubila više hiljada poljskih oficira i civilnih zarobljenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track