(VIDEO) UŽIVO REZOLUCIJA UKRAJINE: Rusija proglašena agresorom
Foto: Printscreen

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO REZOLUCIJA UKRAJINE: Rusija proglašena agresorom

Planeta -
Poslanici ukrajinskog parlamenta takođe su pozvali na međunarodnu pomoć i jače sankcija prema Rusiji

KIJEV - Ukrajinski parlament usvojio je danas izjavu kojom se Rusija definiše kao država agresor, što bi moglo da otvoriti put za posledice po međunarodnom pravu. Poslanici ukrajinskog parlamenta takođe su pozvali na međunarodnu pomoć i jače sankcija prema Rusiji, prenela je agencija Rojters.

"Pravno priznanje (Rusije) kao države agresora povlači posledice koje su predviđene Rezolucijom UN 1974. i Poveljom UN", rekao je lider radikala Oleh Laško koji je član vladajuće koalicije, uoči današnjeg glasanja u parlamentu.

Ukrajinski parlament je odlučio da definiše samoproglašene Republike na istoku Ukrajine za "terorističke organizacije" i uputio apel međunarodnoj zajednici za dodatnom vojnom neoružanom pomoći i uvođenje jačih sankcija protiv Rusije.

Povodom tih stavova ukrajinskog parlamenta, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova ocenio je da je reč o "apsolutno neodgovornoj izjavi i nepromišljenom aktu", čime se ometa napredak u traženju preko potrebnog kompromisa u Ukrajini, prenela je agencija Tass.

21.12 - Zamenik komandanta korpusa armije Donjecke Republike - Eduard Basurin - objavio je: da ukrajinske jedinice, u strahu od potpunog opkoljavanja, počinju da napuštaju svoje utvrđene položaje oko Debaljceva

15.50 - Snage samoodbrane Donjecke i Luganske narodne republike nastupaju iz dva pravca: od Svjetlodarska i od Troickog, a ako se narednih sati spoje u oblasti auto-puta M03, možemo da govorimo o zatvaranju prstena, saopštio je komandant vojske samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Strelkov na svom nalogu na Tviteru. Namera je da se snage ta dva entiteta spoje, zatvore prsteni poravnaju liniju fronta, što bi im omogućilo lakšu odbranu zajedničke teritorije, koju nazivaju Novorusija.

Borbe kod Donjecka nastavljaju se bez većih izmena, a linije fronta su stabilne.

U takođe samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici snage samoodbrane nisu uspele da zauzmu Avidejevku i zastale su kod auto-puta Bahmutke, navodi Strelkov.

14.45 - MUP Ukrajine raspisao je poternicu za ruskim glumcem Mihailom Porječenkovim, objavljeno je na sajtu tog ministarstva. Kijev traži Porječenkova zato što je krajem oktobra prošle godine posetio Donjeck, gde je premijerno prikazan film u kom je igrao glavnu ulogu.

Ilustracija (Foto: AP)
Ilustracija (Foto: AP)

11.32 - Šefovi država i vlada 27 članica Evropske unije najavili su danas pooštravanje sankcijama Rusiji ukoliko ne osudi akcije proruskih snaga i ne pocne da primenjuje dogovor iz Minska. Oni su u zajedničkom saopštenju za medije najoštrije osudili artiljerijski napad na primorski grad Marijupolj, u kome je stradalo najmanje 30 civila, a za koji krive proruske snage. Takođe su naložili svojim šefovima diplomatija da na vanrednom sastanku Spoljnopolitičkog saveta EU u četvrtak razmotre “neophodne akcije, a naročito nove restriktivne mere”, sa ciljem da se sporazum iz Minska primeni. Savet EU će dati konačnu reč o sankcijama izreći na nezvaničnom samitu u Briselu sledećeg meseca.

10.31 - Snage Donjecke Narodne Republike drže 64 ratna zarobljenika iz redova ukrajinske vojske, navode izvori u tom entitetu.

Andrej Kelin (Foto: AP)
Andrej Kelin (Foto: AP)

09.40 - Incident kod Marijupolja koristi se za stvaranje "slučaja" u odnosu prema Rusiji i moguće pooštravanje sankcija, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrej Kelin.

"Oni uočavaju samo jednu stranu, pritom ne želeći apsolutno da vide i drugu", kazao je Kelin, navodeći da je istog dana 24. januara snažno granatiran grad Telmanovo u Donjeckoj Narodnoj Republici, srušen dom za invalide, i pucano po nekoliko civilnih i stambenih objekata, a sledećeg dana iz višecevnih bacača i tenkova objekti u Donjecku, Gorlovki i drugde. Ruski diplomata je rekao da su zaključci OEBS o Marijupolju, koje su sačinili saradnici posmatračke misije, preuranjeni i "ne unose poverenje", preneo je Itar-Tass.

09.32 - Snage samoodbrane Donjecke Narodne Republike objavile su šaljiv post u odgovor na pitanje u čemu je tajna njihove pobede. Na tvitu je "čudovište" iz "Ratova zvezda".

Arhivski snimak: Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland (Foto: AP)
Arhivski snimak: Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland (Foto: AP)

09.22 - Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio je "veliku zabrinutost" zbog pogoršanja situacije u Ukrajini zbog čega je odvojeno sinoć telefonom razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rečeno je agenciji Frans pres u Jelisejskoj palati. Oland se veoma odlučno zauzeo za potrebu da se hitno prekine sa upotrebom sile, što je stav koji sa njim deli Angela Merkel, dodao je izvor. Trideset civila ubijeno je u subotu u Marijupolju, strateškoj luci na istoku Ukrajine, u napadima za koje se krive proruski separatisti.

Jedan stanovnik Marijupolja postavio je na Jutjubu snimak borbenih dejstava koliko je uspeo da ih uhvati sa prozora svog stana.

http://www.youtube.com/watch?v=NXJ24hGmkdE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track