(VIDEO) VELIKA VOJNA PARADA U SEVERNOJ KOREJI: Kim pokazao nove balističke rakete
Foto: AP

Pretnja ili ne

(VIDEO) VELIKA VOJNA PARADA U SEVERNOJ KOREJI: Kim pokazao nove balističke rakete

Planeta -
Učestvovali su pešadinci, kolone tenkova, a osim toga, desetine hiljada okupljenih muškaraca i žena mahali su zastavama i cvećem

PJONGJANG - Severna Koreja je organizovala veliku vojnu paradu, kojom obeležava 70. godišnjicu osnivanja vladajuće Radničke partije.

Međunarodna zajednica pazljivo prati događaj, da bi videla da li će se napetost dodatno pojačati, ili će biti usvojen pomirljiviji pristup, prenosi agencija Kjodo.

U velikoj vojnoj paradi, prvoj od jula 2013. godine, koja se održava na trgu Kim Il Sunga, u centru Pjongjanga, učestvuju pešadinci, kolone tenkova, a prikazan je i čitav niz naoružanja. Među njima su oklopna vozila i balističke rakete. Predstavljena je modifikovana interkontinentalna balistička raketa KN-08 dometa 10 hiljada kolometara. Prema podacima agencije Renhap, to su rakete sa modifikovanim bojevim glavama.

Vrhovni vođa Kim Džong Un prisustvuje ceremoniji, ali ne i svetski lideri, prenosi BBC, koji navodi da je jaka kiša odložila početak svečanosti.

Kim Džong Un, Foto: AP
Kim Džong Un, Foto: AP

Kim je nosio uobičajeno tamno odelo i primio je raport komandanta počasne garde, pre smotre hiljada vojnika koji učestvuju na ceremoniji, prikazala je korejska centralna televizija, a preneo AFP. Na paradi je lider Severne Koreje poručio:

"Sa ponosom mogu da objavim da smo u potpunosti spremni da zaštitimo plavo nebo nad našom domovinom i blagostanje naroda“, kazao je Kim Džong Un.

Foto: AP
Foto: AP

Trenutak pre toga, vojnici su u manjim formacijama, umarširali na trg, iznad koga se kretao balon sa transparentom "Živela nepobediva Radnička partija Koreje". Zgrade oko trga su ukrašene cevrenim zastavama sa srpom i čekićem, kao i plavo-belo-crvenim nacionalnim zastavama.

Foto: AP
Foto: AP

Oko trase parade, može se videti more boja od desetina hiljada okupljenih muškaraca i žena koji mašu zastavama i cvećem.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track