ZA NJIH NIKAD NISTE ČULI: Ovo je jedna od najsmrtonosnijih terorističkih grupa!
Foto: Shutterstock

Nigerija

ZA NJIH NIKAD NISTE ČULI: Ovo je jedna od najsmrtonosnijih terorističkih grupa!

Planeta -
Prema globalnom terorističkom indeksu na četvrto mesto po smrtnosti našla se grupa za koju mnogi nisu ni čuli. Četvrta najsmtonosnija teroristička grupa na svetu je Fulani - militantna grupa koja deluje i Nigeriji i delovima Centralnoafričke republike.

Malo poznati militanti nalaze se na globalnom terorističkom indeksu iza Boko Harama, ISIL i Al Šababa, a grupa se sastoji od pojedinaca iz polunomadske etničke grupe Fula, koji su članovi nekolicine zapadnih afričkih nacija.

2013. godine godine, Fulani su ubili ukupno 80 ljudi, ali dramatičnom eskalacijom, prošle godine su pobili već 1.229 osoba.

Deluju većinom u centralnom predelu Nigerije, te se suprotstavljaju severu kojim dominira Boko Haram.

Inače, malo se zna o Fulanima, uprkos velikom broju žrtava koje ostavljaju za sobom među lokalnim stanovništvom, ali su svejedno povećali nestabilnost u Centralnoafričkoj republici i Nigeriji. Iako se ondašnje vlade uspešno suprotstavljaju militantnim grupama, Fulani se šire i brojčano rastu.

92 odsto njihovih napada bilo je na privatne osobe, čime su pokazali da su prvenstveno usresređeni na posedovanje farmi. U svakom napadu je u proseku ubijeno 11 ljudi, s tim da se najveći napad dogodio u aprilu 2014. godine, kad je ubijeno 200 ljudi, nakon što je grupa militanata ciljala na vođe zajednice i građane tokom sastanka u provinciji Zamfari.

Prošle godine Nigerija je doživela najveći broj smrtnih slučajeva uzrokovanih terorizmom, njih 7.512, što je rast od 300 odsto u odnosu na prethodnu godinu, s tim da je za većinu kriv Boko Haram, piše Independent.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja