POSLE 25 GODINA VLADAVINE: Preminuo predsednik Uzbekistana Islam Karimov
Foto: Reuters

POSLE 25 GODINA VLADAVINE: Preminuo predsednik Uzbekistana Islam Karimov

Planeta -

Predsednik Uzbekistana Islam Karimov (78) preminuo je, saopštili su diplomatski izvori.

On je prethodnih dana bio u kritičnom je stanju zbog ozbiljnih komplikacija izazvanih izlivom krvi u mozak, saopštila je danas vlada te zemlje.

"Zdravlje našeg predsednika ozbiljno je narušeno, i prema nalazima lekara, on je u kritičnom stanju", navodi se u saopštenju objavljenom na zvanično sajtu uzbekistanske vlade.

Karimovljeva mladja ćerka Lola Karimova Tiljajeva navela je da je Karimov prebačen na odeljenje reanimacije pošto je u subotu ujutro pretrpeo izliv krvi u mozak, a nekoliko sati kasnije, na opozicionom sajtu Fergana.ru objavljeno je da je umro.

Tiljajeva je demantovala te tvrdnje, navodeći da je njen otac "u stabilnom stanju", a vlasti se posle hospitalizacije Karimova nisu oglasile.

Na sajtu Fergana.ru takodje je navedeno da su u Samarkandu, rodnom gradu Karimova, u toku pripreme za njegovu sahranu. Karimov je rođen 1938. godine i odrastao je u sirotištu, a zatim se upisao na studije mehanike i ekonomije.

Tokom 25-godišnje diktatorske vladavine uklonio je mnoge svoje političke protivnike, a nevladine organizacije optuživale su ga za redovno nameštanje izbora i podržavanje mučenja zatvorenika.

Kao mogući Karimovljevi naslednici pominju se premijer Šavkat Mirziojev i vicepremijer Rustam Azimov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja