BANJALUKA ZA RAVNOPRAVNOST: Šahom matirali predrasude!
Foto: Profimedia

Sportski dijalog

BANJALUKA ZA RAVNOPRAVNOST: Šahom matirali predrasude!

Bosna i Hercegovina -
Međunarodni festival prijateljstva “Matirajmo predrasude“, čiji cilj je razvijanje multikulturalnosti, održan je juče u Banjaluci.

U takmičenju u kome je učestvovalo 107 šahista, bilo je predstavnika Slovenije i Hrvatske i šahista iz 20 gradova BiH, među kojima je bila i Laura Unuk (16), svetski prvak u svojoj kategoriji.

Branko Tomić, organizator turnira istakao je da je njihov cilj saradnja među narodima i bolje razumevanje među različitim društvenim grupama, a prema njegovim rečima u šahu je to najlakše postići.

"Šah je jedina sportska disciplina u kojoj su žene potpuno ravnopravne sa muškarcima, u kome deca mogu da budu jača od starijih, da slepi igraju ravnopravno sa onima koji vide, da osobe sa invaliditetom nisu ništa slabiji igrači od ostalih. To je jedna kraljevska igra, koja je zapravo demokratska", kazao je Tomić.

On smatra da se u društvu deklarativno govori o ravnopravnosti polova, pravima dece, a šah to već hiljadama godina ima.

Takmičenje se održava u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, zahvaljujući dobroj saradnji sa Nedeljkom Čubrilovićem, predsednikom te institucije, koji je i sam pasionirani šahista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja