NOVI ŠAMAR HRVATSKOJ! BRUTALNA KOLUMNA SKANDINAVSKOG LISTA: Nije im mesto u EU, oni slave ratnog zločinca i kult mrtvog ubice!
Foto: Printscreen Index.hr

nove packe

NOVI ŠAMAR HRVATSKOJ! BRUTALNA KOLUMNA SKANDINAVSKOG LISTA: Nije im mesto u EU, oni slave ratnog zločinca i kult mrtvog ubice!

Hrvatska -

Vodeći švedski dnevnik Aftonbladet objavio je žestoku kolumnu o slavljenju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka u Hrvatskoj. Nju je potpisao Peter Kadhmar, jedan od najpoznatijih švedskih novinara i autor knjige o Srebrenici.

Aftonbladet, jedan od najtiražnijih dnevnih listova Skandinavije, koji svaki dan ima oko tri i po miliona čitalaca. Kadhmar piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac.

“Može da se kaže da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koje je karakterisao rat u Bosni i Hercegovini”, napisao je Kadhmar.

Podsetio je da je u haškoj presudi utvrđeno da su Praljak i ostali iz hercegovačke šestorke osuđeni za “dugi niz zločina: proterivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korišćenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva.”

Naglašava se da je cela priča “o ratnom zločincu” mogla da se završi Praljkovim samoubistvom, međutim ponašanje predsednice Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je zbog toga prekinula službenu posetu Islandu, a onda izjavila da Praljkov čin udara u srce hrvatskog naroda je bio šok.

Kadhmar je šokiran i ponašanjem pemijera Andreja Plenkovića i njegovim javnim izjavljivanjem saučešća porodici, odavanja pošte minutom ćutanja u Saboru, i paljenjem sveća na glavnom zagrebačkom trgu ispod Praljkove fotografije.

“To se događa u zemlji koja je članica EU, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskog instinkta”, piše kolumnista Aftonbladeta i dodaje: “Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU.” Hrvatsku je potom uporedio sa Poljskom i Mađarskom, u kojima je ugrožena demokratija, i Bugarskom i Rumunijom koje su “poznate samo po korupciji i prosjacima”. Napominje i da sve navedene zemlje jesu različite, ali da imaju nešto zajedničko - vole evropski novac.

Ovo je jedan od najžešćih komentara objavljenih u stranim medijima o situaciji u Hrvatskoj, u kojem se direktno proziva predsednica i premijer kao razlog negativnog hrvatskog imidža iz švedske perspektive.

S obzirom na čitanost i uticaj Aftonbladeta u Skandinaviji, ovo je najgora moguća reklama za reputaciju Hrvatske, na kojoj mogu da zahvale Plenkoviću i Kolindi, dodaje index.hr

Kurir.rs/index.hr

Foto printscreen index.hr

.POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Vučić, Čović i Bakir koji se javlja za reč!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja