EVROPA KRITIKUJE MAKEDONIJU: Ne treba koristiti silu protiv migranata
Foto: Ap

Optužbe

EVROPA KRITIKUJE MAKEDONIJU: Ne treba koristiti silu protiv migranata

Severna Makedonija -
Svaka zemlja ima ovlašćenje da patrolira svojim granicama, ali ova vrsta paravojnog odgovora je neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava, kažu iz organizacije Amnesti internešenal

LONDON - Međunarodna organizacija Amnesti internešenal upozorila je danas da se usred globalne izbegličke krize stvara nova krizna zona zatvaranjem južne granice Makedonije gde su blokirane hiljade uglavnom sirijskih, avganistanskih i iračkih izbeglica i azilanata, suočenih sa ozbiljnim rizikom od nasilja.

Ova organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, navela je u saopštenju da se situacija naglo pogoršala kada je makedonska vlada "kriznim oblastima" proglasila deo granice sa Grčkom kod Đevđelije i pozvala vojsku u pomoć. Amnesti internešenal čije je sedište u Londonu, navodi da ima zabrinjavajuće izveštaje o tome da je makedonska antiteoristička policijska jedinica tukla ljude i čak pucala u vazduh da ih spreči da uđu u Makedoniju, kao i da je podignuta ograda od bodljijave žice duž granice.

"Svaka zemlja ima ovlašćenje da patrolira svojim granica, ali ova vrsta paravojnog odgovora je neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava. Makedonske vlasti odgovaraju kao da se bave nasilnim demonstrantima, a ne izbeglicama koje su pobegle od sukoba i progona", rekao je Gauri va Gulik, zamenik direktora Amnesti internešenela. "Ukoliko se pokažu tačnim izveštaji o tome da bezbednosne snage udaraju (izbeglice) i koriste vatreno oružje, to bi značilo opasnu eskalaciju u već napetoj situaciji", rekao je on.

Foto: AP
Foto: AP

Jedan očevidac na grčkoj strani granice rekao je Amnestiju da je makedonska antiteoristička policijska jedinica tukla izbeglice i azilante koji su pokušavali da uđu u Makedoniju iz Grčke i da su pucali iznad njihovih glava, a jedna lokalna nevladina organizacija je potvrdila i upotrebu gumenih metaka. Izveštaji medija pokazuju kako makedonska policija koristi sredstva za suzbijanje nemira i pendreke da tuče ljude koji nisu izgledali bilo kakva pretnja, a MUP Makedonije je objavio da su korišćene "šok-bombe", dodaje Amnesti u saopštenju.

Foto: AP
Foto: AP

Jedan Sirijac je na grčkoj strani granice rekao za Amnesti da je u poslednja dva dana makedonska vojska sprečila ulazak na teritoriju Makedonije najmanje 1.000 ljudi u toj oblasti, uključujući i malu decu. On je rekao da su grupe od po 10 makedonskih vojnika u uniformi postavljene na svakih 50 metara duž granice.

HELSINŠKI KOMITET KRITIKUJE POLICIJU ZBOG PRIMENE SILE

ĐEVĐELIJA - Helsinški komitet je uputio oštre kritike zbog mera prisile koje koriste policija i vojska na graničnim prelazima gde je proglašeno krizno stanje zbog velikog priliva migranata, preneo je makedonski portal 24 vesti. Iz Helsinškog komiteta reaguju zbog načina na koji je doneta odluka o kriznom stanju i traže odgovor MUP-a ko je izdao naređenje za primenu ovih mera. Direktorka komiteta Uranija Pirovska je apelovala da se na ničijoj zemlji omogući pristup makar građanskim aktivistima kako bi pružili neophodnu pomoć izbeglicama. Građanski aktivisti kažu da je stanje napetije i da je samo u sredu registrovano 13 spontanih pobačaja, rekla je ona i dodala da umesto da se izbeglicama pomaže, oni su maltretirani, a cene putnih karata im se dupliraju. Makedonski MUP je ranije danas saopštio da policija postupa u skladu sa naredbama i ovlašćenjima za zaštitu državne granice i obezbeđivanja mira i bezbednosti u pograničnom pojasu. "Ulaz u Republiku Makedoniju se dozvoljava samo ograničenom broju ilegalnih migranata iz najranjivijih kategorija koji mogu da budu zbrinuti i adekvatni tretirani u skladu sa kpacitetima države. Za razliku od prethodnih dana kada je u Makedoniji izdavano više od 1300 potvrda stranim državljanima na dnevnom nivou u poslednjih 24 časa taj broj je višestruko smanjen", saopštio je MUP. I iz dečje ambasade Međaši apeluju na vladu da obezbedi prihvat sve dece izbeglica budući da je Makedonija potpisnica Konvencije o pravima deteta čime je obavezana da deci obezbedi svaku vrstu zaštite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track