ŠEFOVAO U MUP: Šutanovac preko Veljovića smenjivao policajce
Foto: Fonet

Bivši ministar odbrane kadrirao po policiji

ŠEFOVAO U MUP: Šutanovac preko Veljovića smenjivao policajce

Politika -
Dragan Šutanovac, eksministar vojni, tražio od direktora policije Milorada Veljovića da premesti pograničnog policajca. Razlog - načuo je da ga policajac ogovara

BEOGRAD - Direktor policije ispunjavao želje političara.Milorad Veljović je, u nameri da sačuva funkciju i posle promene vlasti 2008. godine, dozvolio potpunu politizaciju policije, što dokazuje i podatak da je Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, kadrirao i po Ministarstvu unutrašnjih poslova, otkriva Kurir. Šutanovac je, kako saznajemo, tražio od direktora policije Milorada Veljovića da se pozabavi slučajem jednog pograničnog policajca jer ga je ogovarao, što se eksministru nimalo nije dopalo.Izborna prijateljstva- Sve se to dešavalo u izbornoj 2008. godini, kad je Šutanovac, koji je bio ministar obrane i u prethodnoj vladi, pominjan kao kandidat DS i za ministra policije. Lomilo se da li će nastaviti da vodi odbranu ili će preuzeti nov resor, MUP. Šutanovac je, naime, čuo da ga neki pogranični policajac s juga Srbije ogovara po kafanama, kritikuje, šta li već. Njemu se to nije nimalo svidelo i od Veljovića je tražio da reši taj problem i smeni policajca. Ministar odbrane, bez trunke blama, za takvu glupost je preko direktora policije praktično kadrirao po MUP - priča izvor Kurira. Prema njegovim rečima, Šule se za uslugu revanširao.- Šutanovac se potrudio da direktoru policije obezbedi dve karte u prvom redu za koncert svog tasta Miroslava Ilića - priča naš sagovornik i dodaje da se Veljović „nije zgražavao nad takvim mešanjem političara u rad policije“.- Naprotiv, i njemu je išao u korist „dobar odnos“, naročito što je Šutanovac tada bio i potpredsednik vladajućeg DS. Nije nepoznato da se vrh policije dodvoravao vlastima. Drugarske veze Rukovodstvo policije je stvaralo i negovalo te „drugarske veze“ s političarima kako bi osigurali svoje pozicije - priča sagovornik Kurira i ističe:- Veljoviću je tada odgovaralo da „učini“ i tako stekne poene, za svaki slučaj se obezbedi, ako Šutanovac postane ministar policije. Policajci udovoljavaju političarima da bi dobili njihovu naklonost i sebi obezbedili politički uticaj. U ostvarivanju tih ciljeva nema granica, pa se tu ispunjavaju i najbesmislenije želje i hirovi političara.Veljović ni juče, kao ni prethodnih dana, nije odgovarao na pozive i poruke Kurira.

Šutanovac: U rad policije nikad se nisam mešaoDragan Šutanovac - upitan da, kao neko ko je 2008. pominjan i kao kandidat za ministra policije, prokomentariše stanje u srpskoj policiji - na samom početku razgovora kaže:- Nažalost, u sektoru bezbednosti, naročito MUP, nisu izvršene neophodne reforme i sad je očito da to mora da se uradi. Reforme podrazumevaju postavljanje sistema na onim osnovama kakve postoje u demokratski razvijenim državama i koji onemogućava da policija bude u bilo kakvom negativnom kontekstu.Kurir: Da li je tačno da ste od direktora policije Milorada Veljovića tražili smenu policajca jer ste mu zamerili što loše govori o vama?Šutanovac: Nikad se nisam mešao u rad policije. Nikad nisam kadrirao po MUP. To mi nije bilo u opisu posla.Kurir: Da li ste Veljoviću obezbeđivali karte za koncert svog tasta Miroslava Ilića?Šutanovac: Nikad nikome nisam obezbeđivao karte za Miroslavljev koncert. Neću da komentarišem takve gluposti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track