BRITANCI OTKRILI: Ovako je Slobodan Milošević zeznuo Mančester junajted za trofej!
Foto: Reuters

Aleks Ferguson je bio nemoćan

BRITANCI OTKRILI: Ovako je Slobodan Milošević zeznuo Mančester junajted za trofej!

Fudbal -
Mančester junajted je u sezoni 1999/2000. postao prvi klub u istoriji koji se kao branilac titule povukao iz FA kupa

LONDON - Bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević jedan je od krivaca zašto fudbaleri Mančester junajteda u sezoni 1999/2000. nisu mogli da brane titulu u FA kupu.Britanski "Dejli mejl" prenosi priču o neobičnom spletu događaja od pre 15 godina. Mančester junajted je u toj sezoni postao prvi klub u istoriji koji se kao branilac titule povukao iz FA kupa. Junajted je branio trofej koji je osvojio u sezoni 1998/1999. "Crveni đavoli" su 22. maja osvojili FA kup pošto su pobedili Njukasl s 2:0."Crveni đavoli" su bili prisiljeni da to urade, jer su kao aktuelni evropski šampioni bili pozvani na SP koje se u januaru 2000. održavalo u Brazilu. Kalendar FA kupa se preklao sa klupskim SP. Tadašnji menadžer Junajteda Aleks Ferguson je učinio sve da dođe do promena u kalendaru, ali to se nije dogodilo.Ferguson nije želeo da ide u Brazil usred januara, ali je morao da popusti pod pritiskom Engleske fudbalske federacije (FA). Engleska se kandidovala za domaćina SP 2006, a mislilo se da bi Junajtedov izostanak s klupskog SP štetio šansama ove zemlje da dobije Mundijal.Ferguson je želeo da zadrži svim silama Junajted u FA kupu, pa čak je kontaktirao i tadašnjeg prvog čoveka britanske vlade Tonija Blera."Sir Aleks i tadašnji predsednik kluba Martin Edvards bili su pod silnim pritiskom Blerovog savetnika za kandidaturu za SP Tonija Benksa i izvršnog direktora FA Dejvida Dejvisa, koji su tražili da se Junajted povuče iz FA kupa i ide u BrazIl. Mi, navijači smo želeli da zadržimo u FA kupu i mislili smo da smo pronašli rešenje koje je uključivalo promenu rasporeda", rekao je tadašnji član Nezavisnog udruženja navijača Mančester junajteda Endi Volš.Međutim, sa ovim planom nije se složila britanska ministarka sporta Kejt Hoej."To je to, prisiljavaju nas da se povučemo. Ko ih j... Idemo u Brazil i gotovo", rekao je Ferguson Volšu.

"Nazvao je Blera, ali mu je on rekao da ide u Jugoslaviju na sastanak sa Miloševićem. Tako da je to bio kraj priče", dodao je Volš.Britanski list navodi da je Bler išao na pregovore sa Miloševićem kako bi se rešili sukobi na Kosovu. Ostaje pitanje da li se ova priča poklapa sa stvarnim događajima i koliko je istinita, ali Volš tvrdi da je sve tačno.

Britanski premijer zbog ranije zakazanih obaveza nije imao vremena za Fergusona, koji je na kraju odveo Junajted u Brazil.Junajted je odustao od takmičenja u FA kupu, a ispao je u prvoj fazi takmičenja na klupskom SP u Brazilu, dok je SP 2006. dodeljeno Nemačkoj, tako da je ceo trud bio uzaludan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track