MILICA DABOVIĆ: Da budemo kao jedna
Foto: Fiba

Kapiten košarkaške reprezentacije o početku priprema

MILICA DABOVIĆ: Da budemo kao jedna

Košarka -
Želim da "ginemo" na terenu. ta borbenost i pozitivna energija nas krase. Dajem srce na terenu. To je ono što sam ja i tako želim da vodim ovu ekipu, rekla je kapiten srpske reprezentacije

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije već nekoliko dana vredno trenira na Zlatiboru kako bi što spremnije dočekala početak Evropskog prvenstva koje će od 11. do 28. juna biti održano u Mađarskoj i Rumuniji.

Kada je u pitanju Milica Dabović, kapiten reprezentacije koja je zvanično četvrta u Evropi i osma na svetu, onda nema dileme - gde je Milica tu je borbenost.

"Krv, suze i znoj. Red, rad i disciplina. Na to sam spremna i to očekujem od svih devojaka. Devojke su dobro raspoložene, iako smo sve ovde došle veoma umorne. Znate kada su nam se sezone završile i da smo u klubove išle pravo sa Svetskog prvenstva, bez dana odmora. Neke cure još nisu tu, pridružiće se kasnije, neke će na kraju i otpasti, ali sve moramo da razmišljamo kao jedna. Znate da uvek ono što mislim pokažem na terenu, ne volim mnogo da pričam. Želim da "ginemo" na terenu. ta borbenost i pozitivna energija nas krase. Dajem srce na terenu. To je ono što sam ja i tako želim da vodim ovu ekipu. To su moja očekivanja. Videćemo koja su očekivanja od trenera i šta je isplanirala za nas."

Takmičenje u Mađarskoj i Rumuniji neće biti važno samo zbog medalje već i zbog mesta koje vodi na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro naredne godine. Šampion Starog kontinenta ide direktno, a još pet ekipa će obezbediti vizu za predolimpijski turnir koji će biti održan od 13. do 19. juna naredne godine.

"Ovo nam je četvrta godina kako smo zajedno pa se nadam da će ovaj ciklus uroditi plodom. Plasman na Olimpijske igre bi bio vrhunac moje karijere. Ni o čemu drugom nisam sanjala. Ni o WNBA, iako sam imala ponude da idem tamo. To mi nije bio cilj, već Olimpijske igre. To bi bilo ostvarenje svih mojih snova. Verujemo u čuda, ona su se dešavala svih ovih godina kada smo pobeđivale i mnogo veće zemlje od naše, koje imaju puno više iskusnih i kvalitetnih igračica. Ali, niko nema srce kao mi, nema tu borbenost, niti će je iko ikada imati."

Milica je kao kapiten dočekala Danijel Pejdž, Amerikanku koja je nedavno odlučila da igra za Srbiju. Tokom karijere u Francuskoj imala je priliku da igra protiv nje, a svojim impresijama kaže.

"Danijel je sa nama od starta, iako je njena sezona završena pre samo tri-četiri dana. Spremna je i ima želju kao i svi ostali da ode na Olimpijadu. Sviđa mi se njena energija. Morate da vidite kako ona sebe bodri na terenu, kako svoje saigračice bodri, kako vrišti... Marina je napravila pravi izbor sa njom. Devojka prosto leti po terenu, skače... To je ono što nam je potrebno. Pejdž je prvo pozitivan lik i dobar čovek, što je potrebno ovoj reprezentaciji, a zatim borbena igračica što će nam biti velika podrška", rekla je Milica Dabović

Najbolje košarkašice Srbije igraće u prvoj fazi Evrobasketa u mađarskom Sombateljiju, gde će za rivale imati selekcije Hrvatske, Rusije, Velike Britanije i Letonije. Tri najbolje ekipe iz grupe obezbediće plasman u narednu fazu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track