(VIDEO)  BILI SU PRVACI SVETA: Evo šta su vozili košarkaši 1970.

Zanimljivosti

(VIDEO) BILI SU PRVACI SVETA: Evo šta su vozili košarkaši 1970.

Košarka -
Saznajte šta su vozili Žeravica, Šaper, Kapičić, Plećaš, Daneu, Šolman, Čermak...

U danu početka emitovanja filma "Bićemo prvaci sveta", posvećenog putu jugoslovenske košarkaške reprezentacije do prve titule svetskog šampiona, osvojene u Ljubljani 1970. godine, evo priče šta su tada vozili članovi tima, koji je selektirao Ranko Žeravica.

Možete i sami da pretpostavite da su imali probleme sa veličinom vozila, ali su se u razgovoru za Stars 1970. godine najviše žalili na loše puteve kojima se kreću njihovi mezimci na četiri točka. Nikola Plećaš

Nema svoj automobil, već se vozi u "fijatu 125" kad mu to dopusti otac. Ispit je položio pre dve godine.Od tada je prešao oko 40.000 kilometara.

"Vozim oprezno jer sam jednom imao malu nezgodu sa "zastavom 1300". Na put je iznenada istrčao pešak, i ja sam da bih ga spasio skrenuo u kukuruz.Ostao sam nepovređen. "Fijat 125" su vrlo udobna i sigurna kola. Na žalost, još dugo vremena neću kupiti automobil, jer mi moja primanja to ne dozvoljavaju".

Petar Skansi

Za tri godine je prešao svojim "fordom 17 M" oko 70.000 kilometara.

"Do sada nisam imao izdataka za popravke.To su udobna kola. I pored visine ja se u njima osećam dobro i na dugim putovanjima. Vozim oprezno jer zbog nesavesnih vozača vlada pravazbrka. Milicija kažnjava po gradu zbog nepravilnog parkiranja, a premalo pažnje poklanja opasnim preticanjima, prekoračenju dozvoljene brzine i pijanim vozačima. Hteo sam kupiti nova kola, ali nakon poskupljenja još ću pričekati."Damir Šolman

Položio je vozački ispit pre godinu dana. Kupio je "fijat 124". Do sada je prešao oko 10.000 kilometara.

"Priznajem da moje vozačko iskustvo nije još dovoljno. Kada sedam za upravljač automobila uvek računam s iznenađenjima pa vozim oprezno. Kod ovih kola najviše mi se sviđa udobnost i brz start, jer u opasnim situacijama može spasiti vozača. U garantnom roku nisam primetio nikakve nedostatake. Verujem da i ubuduće neće biti problema s rezervnih delovima."

Dragutin Miško Čermak

Ima vozački staž već šest godina. Pre godinu dana kupio je "trijumf heralda". Prešao je oko 16.000 kilometara."Dugo vremena zastajao bih na ulici kad bih video da neko vozi takva kola. To su udobna kola srednje klase. Pogodna su za vožnju gradom. Održavanje nije skupo. Do sada nisam imao izdataka za popravke. Volim sportsku vožnju, ali kod nas zbog loših puteva nemam uslova da uživam u vožnji.Nemam nameru da uskoro menjam automobil."

Rato Tvrdić

Položio je vozački ispit pre tri godine. Vozi "hilman" karavan. Do sada je prešao oko 50.000 kilometara.

"To su odlična kola, brza, dovoljno udobna i za veoma duga putovanja. Ali, ne odgovaraju im naši putevi. Vozio sam "fiću", i vožnja je bila pravo mučenje zbog mojih dugih nogu. Imao sam stalno plava kolena, a glavom sam za vreme vožnje dodirivao krov. Zasad još nemam namjeru promijeniti kola. Ali, kada to učinim ponovno ću kupiti "hilmana".

Aljoša Žorga

Ima "ostina 1300". Kaže da je prešao za dve godine oko 17.000 kilometara.

"Ta kola nisu za naše puteve jer se udarci jako prenose na karoseriju. Zbog visokog rasta ne osećam se najudobnije na dužim vožnjama.Automobil mi je hobi. Nakon treninga ili utakmice najviše se odmorim kad sednem za upravljač.Želim kupiti veća i brža kola. Ali, za sada nemam dovoljno novaca".

Dragan Kapičić

Prešao je u godinu i po dana "trijumfom GT 6 Mk 2" oko 12.000 kilometara.

"Sve do poslednjeg Sajma automobila u Beogradu, to su bila jedina kola ovog tipa u Jugoslaviji.Za njih kod nas nema rezervnih delova, a u servisima ga dovoljno ne poznaju. Služim se uslugama servisa u Gracu i jako sam zadovoljan.To su tipična sportska kola. Nisu za vožnju gradom, jer se potrošnja tada kreće i do 17 litara. Nisu pogodna za naše loše puteve jer su amortizeri tvrdi".

Krešimir Ćosić

Kupio je pre dve godine "audi 100 LS".Do sada je prešao oko 13.000 kilometara.

"Posle povratka iz Amerike uvideo sam kako je kod nas kultura vožnje i poštovanje saobraćajnih propisa na niskom nivou. Našim putevima jure potencijalne ubice. Kazne za prekoračenje brzina veoma su blage i niko ih se ne boji. Pre sam i ja vozio prebrzo. Ali, sada sam naučio da ne vozim brže od 80 kilometara na sat. Moja kola su još nova i osim redovnih pregleda u servisu nisam imao drugih izdataka."Ivo Daneu

Ima "folksvagen 1200". Do sada prešao oko 100.000 kilometara. Vozački ispit položio je još pre devet godina.­

"Kada sam kupovao automobil odlučio sam se za "folksvagen" jer je ekonomičan, izdržljiv, siguran. Najviše odgovara za naše loše puteve.Brža kola mi ne trebaju jer vozim polagano i oprezno. Poslednjih godina zavladala je saobraćajna gužva. U takvim uslovima od većih kola ne bih imao mnogo koristi."

Ranko Žeravica

Vozi "ostin 1300". Prešao je 30.000 kilometara. Vozački ispit položio je pre četiri godine.

"Zadovoljan sam jer je dovoljno udoban. Nije redak slučaj da se pored mene voze još četvorica košarkaša. Nikada se nisu žalili da im je neudobno.Od reprezentativaca jedino su još Vinko Jelovac i Ljubodrag Simonović pešaci, ali uskoro će i oni preći u tabor automobilista. Nemam namjeru uskoro promijeniti automobil".

Radomir Šaper predsednik KSJ.

Ima vozački staž od deset godina, vozi "ford 17 M".Dosad je prešao oko 30.000 kilometara.

"To su gotovo nova kola, verovatno zbog toga nisam imao nikakvih troškova održavanja. Vrlo su udobna i brza, naročito su prikladna za duga putovanja. Ali, ja retko kada putujem u njima pa mogu kazati da malo koristim njihove mogućnosti.Za vožnju gradom mnogo bi mi više koristio "fića".Vozio sam ga nekoliko godina, i još i sada žalim za njim."

Od reprezentativaca jedino su još Vinko Jelovac i Ljubodrag Simonović pešaci, ali uskoro će i oni preći u tabor automobilista.

Kurir sport / Yugopapir

http://www.youtube.com/watch?v=k_e-goEp_7k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track