(VIDEO) AKO VOLITE DA VEŽBATE, OVO MORATE ZNATI: 100. godina fitnesa u 100 sekundi
Foto: Shutterstock

Zanimljivosti

(VIDEO) AKO VOLITE DA VEŽBATE, OVO MORATE ZNATI: 100. godina fitnesa u 100 sekundi

Ostali sportovi -
Nisu se menajli samo trikoi već i vežbe

Fitnes i vežbanje su poslednjih godina sve popularniji. Danas poznajemo razne vrste vežbi za oblikovanje tela, a evo kako se ova disciplina razvijala kroz istoriju.

U prvoj deceniji 20. veka žene koje su vežbale nosile su suknje do članaka i uglavnom su se istezale, na šta se u to vreme gledalo kao na ozbiljno vežbanje, a ne samo kao na zagrevanje. Tokom druge decenije prošlog veka istezanje je i dalje bilo u punom jeku, ali se uglavnom radilo kod kuće, pod šminkom i u odeći koja se nosila po kući.

Treća decenija donela je promenu u vežbanju - bilo je više grupnih vežbanja. U četvrtoj deceniji fitnes i vežbanje počeli su da se okreću fizičkoj privlačnosti, a ne održavanju zdravlja. Žene nisu bile zaniteresovane za definiciju mišića i naporne vežbe, nego su radile čučnjeve i lakše vežbe kod kuće.

Pedesete su donele hula hop i tako je vežbanje postalo zanimljivije. Prema podacima koji stoje uz donji video, u roku od četiri meseca prodato je 25.000.000 hula hopova, a za dve godine čak 100.000.000 komada. Šezdesetih su se pojavile mnoge mašine "usmerene na gubljenje kilograma bez mnogo muke". Žane su se vrtele na postoljima ili bi stavljale vibrirajuće kaiše oko budtina "da skinu višak". Sedamdesetih je bilo popularno "džez-vežbanje". Ova tehnika podrazumevala je kombinaciju aerobika i igranja uz džez i bila je veom apopularna u Americi.

Osamdesetih su ljudi poludeli za fitnesom. Ova decenija se vezuje za aerobik, koji je između ostalih poznatih ličnosti promovisala i Džejn Fonda. Kao i osamdesetih, i devedesetih je fitnes bio popularan. Tae Bo Bilija Blenksa, mešavina tekvondoa i boksa bila je posebno zanimljiva.

Dvehiljaditih se fitnes i igra spajaju sa hip-hopom. Danas je ples veoma bitan oblik vežbanja, naročito otkad je Zumba doživela uspon. Ona u sebi spaja hip-hop, merenge, salsu, sambu i mambo, kao i iskorake i čučnjeve.

http://www.youtube.com/watch?v=5hr17Dn-Ikk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track