(VIDEO) 5 razloga zašto Rodžer Federer nije najbolji teniser svih vremena

(VIDEO) 5 razloga zašto Rodžer Federer nije najbolji teniser svih vremena

Tenis -
Jedan od argumenata zašto Švajcarac nije najveći jeste činjenica da protiv najboljih tenisera nema pozitivan skor

Rodžera Federera mnogi smatraju najboljim teniserom svih vremena. Švajcarac, rođen 1981. godine u Bazelu, ima nekoliko podataka koji govore u prilog ovoj tezi.

Jedini je teniser koji je nadmašio granicu od 300 nedelja na vrhu ATP liste. U ponedeljak 29. oktobra 2012. godine postavio je rekord sa 302 nedelje. Na svom kontu ima 17 grend slem titula, tri više u odnosu na najbliže pratioce. Rekorder je i sa 27 učešća u finalima grend slemova. Šest puta je bio šampion ATP završnog tura.

Ipak, oni koji smatraju da Federer nije najveći svih vremena navode najmanje pet razloga zašto je to tako.

1. U senci Novaka Đokovića u poslednjih pet godina

http://www.youtube.com/watch?v=0zgbOZi-CPg

Rodžer Federer i Novak Đoković posle finala na US openu imaju u međusobnim duelima skor 21-21. Đoković vodi 8-6 kada su u pitanju mečevi na grend slem turnirima, dok su na turnirima iz Masters serije 1000 izjednačeni 9-9. U finalima je odnos 10-6 u korist Đokovića, od toga 3-1 u grend slem finalima. Ove godine rezultat je 5-1 u korist Đokovića, pa nema sumnje da će srpski teniser uskoro povesti u međusobnim duelima.

Iako je Federer rekorder sa 17 grend slem titula, treba reći da je Švajcarac potpuno u senci Đokovića od kada je Srbin zaigrao na vrhunskom nivou. Federer je od 2011. godine osvojio samo jedan grend slem, i to 2012. na Vimbldonu. U isto vreme Đoković je na svoj konto upisao čak devet grend slem titula. Od trenutka kada je Đoković 2008. godine osvojio prvi grend slem Federer je uzeo pet od 17 titula.

Zanimljivo je da je Đoković tu prvu grend slem titulu osvojio sa 21 godinom, dok je Federer bio godinu dana stariji kada je prvi put uzeo trofej na jefnom od četiri najveća turnira. Federer je 16 od 17 grend slem titula uzeo u periodu od 22. do 28. godine života.

Federer je pet puta godinu završio kao prvi teniser na ATP listi, poslednji put 2009. godine. Đoković će na kraju 2015. četvrti put završiti kao prvoplasirani teniser, a s obzirom na trenutno stanje ima veliku šansu da i 2016. godinu dočeka kao prvoplasirani teniser.

Trenutno je velika razlika u korist Federera kada su u pitanju nedelje provedene na ATP listi. Švajcarac je imao 302 nedelje na vrhu, Đoković sada broji 186. Srbin će sigurno vladati još godinu dana, a potom će mu biti potrebno još nešto više od godinu dana da dostigne Federera.2. Negativan skor sa Rafaelom Nadalom

http://www.youtube.com/watch?v=vvhrtiS0lwU

Rodžer Federer ima izuzetno negativan skor sa Špancem Rafaelom Nadalom, teniserom protiv koga ima najduže rivalstvo. Švajcarac je izgubio prvi duel protiv Nadala kada je ovaj imao samo 17 godina i od tada je pobedio samo 10 puta u 33 međusobna duela. O dominaciji Nadala u međusobnim duelima govori podatak da Federer nije slavio od 2012. godine, u finalima od 2010., a na grend slem turnirima od 2007. godine.

Ni protiv trećeg rivala iz velike četvorke Endija Mareja Federer nije dominantan. Vodi doduše 14-11, uz pobede u poslednja dva međusobna duela.3. Previše pobeda je postigao protiv slabih rivala

Rodžer Federer, Foto: Reuters
Rodžer Federer, Foto: Reuters

Iako se titulama ne treba gledati u zube, treba istaći da je Rodžer Federer većinu grend slem titula osvajao protiv tenisera koji su bili daleko od samog vrha.

Federer je iskoristio međuprostor koji je nastao po odlasku četvorke iz Zlatne ere Samprasa, Agasija, Kurijera, a pre dolaska Rafaela Nadal i nakon toga Novaka Đokovića. Iz sadašnjeg ili nekadašnjeg vrha tenisa, Federer je tri grend slem titule osvojio protiv Endija Mareja, dve protiv Rafaela Nadala i jednu protiv Novaka Đokovića i Andrea Agasija.

Švajcarac je titule osvajao između ostalog protiv Marka Filipusisa, Marata Safina, Markosa Bagdatisa, Fernanda Gonzalesa, Robina Soderlinga...

Primera radi, Novak Đoković je čak devet od deset grend slem titula osvojio protiv tenisera iz vrha. Zanimljivo po tri puta je slavio protiv Federera, Nadala i Mareja, a samo je svoju prvu titulu na Australijan openu osvojio protiv Žoa- Vilfreda Conge.4. Slab bekhend za vrhunskog tenisera

Rodžer Federer, Foto: Reuters
Rodžer Federer, Foto: Reuters

Kada su u pitanju vrhunski teniseri onda se podrazumeva da su u svim udarcima među najboljima, međutim to nije slučaj kada je u pitanju bekhend Rodžera Federera. Čak i oni koji ne prate tenis toliko pomno znaju da je to najslabija tačka u igri Švajcarca.

Pogotovo kada mu teniseri poput Đokovića ili Nadala upute lopticu na bekhend stranu sa puno top spina i na način da se odbije visoko. Tu slabu stranu Federera posebno je znao da koristi Nadal i zato ima daleko bolji skor u međusobnim duelima.5. Navijači stvaraju lažnu sliku

http://www.youtube.com/watch?v=DHBkEDve-ts

Neosporno je da je Rodžer Federer najpopularniji teniser. To se posebno videlo tokom nedavnog finala US Opena protiv Novaka Đokovića. Međutim, popularnost automatski ne znači i da je u pitanju najbolji igrač. Naprotiv, navijači često stvore lažnu sliku o kvalitetu.

Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo svakako su najpopularniji fudbaleri današnjice, svakako i trenutno najbolji, ali u svim ozbiljnim fudbalskim listama prva mesta su rezervisana za Pelea ili Maradonu.

Airton Sena je najpopularniji vozač Formule 1 svih vremena, međutim činjenica je da je Mihael Šumaher taj koji je osvojio najviše titula.

Muhamad Ali je definitivno najpopularniji bokser svih vremena, iako je daleko od jednog Džoa Luisa koji je čak 25 puta odbranio naslov u teškoj kategoriji.

Slično je u šahu, gde Gari Kasparov ili Anatolij Karpov imaju više titula nego Bobi Fišer, ali Amerikanac je na prvom mestu po popularnosti. Ili kada je bilijar u pitanju gde je Roni O'Saliven zvezda, ali je daleko od broja titula koje su osvojili Džo Dejvis, Stiven Hendri ili Stiv Dejvis.

Nema sumnje da je Rodžer Federer jedan od najboljih tenisera svih vremena, ali je utisak da je titula najboljeg svih vremena isuviše subjektivan zaključak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track