Držao ruku u stomaku povređenog i zaustavio krvarenje
Foto: Politika

Hrabar potez

Držao ruku u stomaku povređenog i zaustavio krvarenje

Srbija -
Borba za život Igora Milunovića, trajala je nekoliko sati, a najzaslužniji za njegovo spasavanje je dr Ivan Popović iz Valjeva

VALJEVO - Put Valjevo–Beograd tokom studija medicine i specijalizacije u Beogradu, najmlađi specijalista Opšte hirurgije valjevske bolnice dr Ivan Popović, prevalio je hiljadu puta, ali verovatno će najduže pamtiti putovanje tokom kojeg je svoju ruku sat vremena držao u otvorenom trbuhu, na povređenoj jetri, pritiskajući gazu i sprečavajući time da teško povređeni mladić, njegov sugrađanin, iskrvari.

To se dogodilo pre desetak dana, a već juče, iako bled i vidno omršao, mladić iz ove priče, Igor Milunović (23), student iz Valjeva, u beogradskom Urgentnom centru živo i detaljno prepričavao je ekipi „Politike” šta se dogodilo tog petka kada je krenuo u grad da se nađe sa drugom.

– Bio sam na pešačkom prelazu kada sam osetio udar narandžastog kombija koji me je gurao nekoliko metara. Bio sam svestan sve vreme, čak i kad sam stigao do doktora u valjevsku bolnicu. Tada sam dobio anesteziju, a onda sam se probudio u bolničkoj sobi u Beogradu – pričao je Igor za Politiku.

Da studira medicinu, a ne ekonomiju, mogao bi i sam da nasluti kakva je drama pratila njegovo spasavanje, u kojem je dr Ivan Popović, odigrao presudnu ulogu.

Od siline udara i velike brzine kojom je kombi naleteo na mladića, došlo je do stravične povrede: jetra se gotovo pocepala po sredini i krvarenje je bilo obilno.

Dr Ivan Popović kaže kako je mladić, posle saobraćajne nesreće u njihovu prijemnu ambulantu stigao na nogama i svestan.

– Pričao je sa mnom i kolegom Vladom Pantelićem, sa kojim sam te večeri dežurao. Kada vidite mladića orošenog znojem, bledog, kome srce ubrzano kuca odmah posumnjate na unutrašnje krvarenje. Zato smo uradili brzu dijagnostiku, tj. punkciju i videli da u trbuhu ima puno krvi. Za nekoliko minuta smo utvrdili da postoji jako teška povreda jetre, i tada sam uradio samo ono najneophodnije: imobilisao jetru, zaustavio krvarenje i pozvao dr Sašu Medića, načelnika, koji je došao od kuće. Za dvadesetak minuta uspeli smo da podvežemo dve glavne vene i zaustavimo najveće krvarenje. To je veoma retka, a teška povreda i odlučili smo da pacijenta transportujemo za Beograd – priča dr Popović.

Objašnjava da je bilo bolje da tokom transporta eventualno krvarenje kontroliše rukom.

– Bilo je dramatično, samo sam mislio da se ne pomere gaze, da ne krene krvarenje… Pacijent je već na našem operacionom stolu bio na ivici smrti. Posle dve noći nisam spavao i samo sam vraćao „film” na taj put od Valjeva do Beograda – priseća se dr Popović.

Od trenutka povređivanja u Valjevu, uveče oko 10 časova, do ulaska u operacionu salu u Urgentnom centru u Beogradu oko jedan sat iza ponoći, vreme je proletelo, ali je bitka za život dobijena i tom bitkom za vreme.

Dr Miomir Gvozdenović, specijalista opšte hirurgije, šef dežurne ekipe i prijema u beogradskom Urgentnom centru je sa svojom ekipom preuzeo povređenog mladića i oni su dobili konačnu bitku za život.

– Doktor Ivan se odlučio za hrabar potez: tokom transporta, praktično je rukom u stomaku mladića, na mestu povrede držao gazu. Time je postigao da u toku puta mladić nije gubio krv i pacijent je stigao sa stabilnim pritiskom. Da nije bilo tako, mladić bi u toku puta izgubio krv i nastupile bi mnoge komplikacije na bubrezima i drugim organima, pa čak možda i smrt – objasnio je za „Politiku” dr Gvozdenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track