Vesić: Grad preuzima kontrolu nad radom Zavoda za veštačenje

Skupština grada Beograda

Vesić: Grad preuzima kontrolu nad radom Zavoda za veštačenje

Beograd -
Gradski zavod za veštačenje je ustanova sa kojom grad Beograd ima velike planove i ubeđeni smo da će ova institucija uz pomoć grada ponovo povratiti pozicije koje je nekada imala, naveo je gradski menadžer

BEOGRAD - Skupština grada Beograda će, ukoliko odbornici na današnjoj sednici prihvate predlog Gradskog veća, ponovo početi da vrši funkciju osnivača Gradskog zavoda za veštačenje, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić pred početak sednice Skupštine grada.

Gradski zavod za veštačenje osnovan je odlukom Skupštine grada Beograda 24. januara 1974. godine. Nažalost, Skupština grada Beograda nije poslednjih desetak godina vršila svoja osnivačka prava nad Gradskim zavodom za veštačenje. U tom periodu, Upravni odbor Gradskog zavoda za veštačenje činilo je šest lica koje su birali zaposleni, i troje koje je trebalo da predloži Skupština grada. To je suprotno zakonu koji jasno precizira da osnivač imenuje organe upravljanja, od čega jednu trećinu čine predstavnici zaposlenih", objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, današnjom odlukom Skupštine grada, naš grad će ponovo početi da vrši osnivačka prava nad Gradskim zavodom za veštačenje i, kako je istakao, imaćemo punu kontrolu nad njegovim radom.Vesić je takođe rekao da je pred odbornicima Skupštine grada i predlog za imenovanje privremenog Upravnog odbora tog Zavod od pet članova, u kome su dvoje iz reda zaposlenik, privremenog Nadzornog odbora od tri člana, u kome je jedan iz reda zaposlenih, kao i privremenog direktora Dejana Furjanovića, diplomiranog pravnika.

"Gradski zavod za veštačenje je ustanova sa kojom grad Beograd ima velike planove i ubeđeni smo da će ova institucija uz pomoć grada ponovo povratiti pozicije koje je nekada imala", rekao je Vesić.

Gradski menadžer je naveo da je ta ustanova tokom ove godine imala finansijskih problema, ali i da, bez obzira na to, neće biti na budžetu grada, već će samostalno zarađivati.

"Ponovnim preuzimanjem Gradskog zavoda za veštačenje Skupština grada nastavlja sa domaćinskom politikom, u okviru koje želi da bude odgovorna za svu imovinu koja joj pripada, kao i za sva preduzeća čiji je osnivač nekada bila", rekao je Vesić.

On je podsetio da je gradska uprava poslednjih meseci na sličan način počela da vrši sonivačka prava u ZOO vrtu i preduzeću Jezero na Adi Ciganliji, te da čeka da se na višem sudu završi sudski spor u vezi sa Beogradskom sajmom, koji je Beograd u prvoj instanci već dobio, kako bi počela da vrši osnivačka prava i nad ovom institucijom.Vesić je najavio i više kadrovskih rešenja:

"Očekujem da odbornici Skupštine grada Beograda, na predlog Gradskog veća, danas razreše Vladimira Baćevića sa mesta vršioca dužnosti direktora JKP Infostan i na mesto vršioca dužnosti imenuju diplomiranog pravnika Dragišu Vujovića. Takođe, očekujem da bude konstatovano da je dosadašnji direktor JKP Gradske pijace Predrag Vejnović podneo ostavku, i da za vršioca dužnosti direktora bude imenovan mr Ivan Sočo, koji je do 1. jula obavljao dužnost gradskog sekretara za poljoprivredu".Skupština grada Beograda će na predlog Gradskog veća imenovati na četvorogodišnji mandat Milana Novovića na mesto direktora SC Tašmajdan.

Skupština će, na predlog Gradskog veća, takođe izvršiti promene u školskim odborima u jednom broju osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda.

"Očekujem da odbornici Skupštine grada Beograda donesu odluku o izmeštanju spomenika Dimitrija Tucovića sa trga Slavija na prostor između trga Slavija i ulice Kralja Milutina. Na ovaj način obezbediće se da se trg Slavija sledeće godine rekonstruiše, a da spomenik Dimitriju Tucoviću bude izmešten na prostor u neposrednoj blizini, koji će biti uređen kao mali trg, koji će povezivati Slaviju u novu zgradu Narodne banke Srbije", objasnio je Vesić.

On veruje i da će dbornici Skupštine grada jednoglasno prihvatiti Informaciju o značaju i potrebi obeležavanja 10. maja kao Dana sećanja na žrtve holokausta u Beogradu.Ovaj dan će se obeležavati kao dan sećanja na 10. maj 1942. godine, kada su nacistički okupatori Srbije objavili da u Beogradu više nema Jevreja, pošto su tog dana u kamionu "dušegupki" ugušili poslednju grupu jevrejskih žena i dece iz logora za Jevreje na Starom sajmištu.

"Verujem da će obeležavanje ovog dana biti podsticaj za naše društvo da na poseban način obeležimo mesto stradanja Jevreja, Srba i antifašista na Starom sajmištu, Topolske šupe, kao i da se prema Jajincima, najvećem stratištu u Srbiji u Drugom svetskom ratu ne odnosimo kao prema izletištu, već kao mestu stradanja”, zaključio je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track