BURNO NA SEDNICI: Brana Crnčević dobio ulicu u Beogradu uz žestoku raspravu
Foto: Zorana Jevtić

BURNO NA SEDNICI: Brana Crnčević dobio ulicu u Beogradu uz žestoku raspravu

Beograd -

BEOGRAD - Skupština Beograda je danas odlučila da jedna ulica na opštini Vračar dobije naziv po književniku Brani Crnčeviću, zbog čega je negodovao šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović.

"Politički opus Crnčevića daleko je prevazišao književni. Njegova politika protekle dve decenije nadmašila je književnu karijeru", izjavio je Božović. On je rekao da su Crnčevićevi prijatelji bili nekadašnji predsednici Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srpske Slobodan Milošević i Radovan Karadžić i bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Crnčević se istakao propagiranjem ratnohuškačke politike, ocenio je Božović. Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da Crnčević ima zasluženo mesto u srpskom društvu i kulturi.

Odbornici su odlučili da jedna ulica na Vračaru dobije naziv po ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, a u Novom Beoradu po srpskom i jugoslovenskom avijatičaru Tadiji Sondermajeru i francuskom onkologu Žoržu Mateu. Na Čukarici će jedna ulica biti nazvana po Momčilu Čediću, koji je velikim delom zaslužan za izgradnju i modernizaciju Žarkova, a prostor između Restorana "Venecija" i Starog šlepa u Zemunu ubuduće će se zvati "Bogojavljenski plato".

Odbornici su odlučili i da se obrazuje odbor za podizanje bista profesorima Radomiru Lukiću i Mihailu Đuriću. Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad je proglašen za počasnog građanina Beograda. U obrazloženju odluke se navodi da Norvešku i Srbiju vežu tradicionalno dobre i prijateljske veze, kao i čvrsta politička, kulturna i privredna saradnja.

Norveška je u proteklih 15 godina jedan od najvećih donatora razvojne pomoći Srbiji i u velikoj meri je pomagala u otklanjanju posledica poplava iz maja 2014.godine.Bjernstad je postavljen za ambasadora u Srbiji 1. septembra 2015. godine.

Tokom njegovog jednogodišnjeg službovanja u Beogradu je Norveška podržala sanaciju predškolskih, školskih, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova u 10 opština u Srbiji, a najviše pomoći usmereno je u obnovu Obrenovca.Predlog za proglašenje Bjernstada za počasnog građanina podneo je gradonačelnik Siniša Mali, na inicijativu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja