SLAVLJE NA TRGU REPUBLIKE: Goran Vesić sa dečicom skrenuo pažnju na očuvanje životne sredine
Foto: Beoinfo

Dan zaštite životne sredine

SLAVLJE NA TRGU REPUBLIKE: Goran Vesić sa dečicom skrenuo pažnju na očuvanje životne sredine

Beograd -
Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da bi danas trebalo da se podsetimo da li možemo još nešto da uradimo u svakodnevnom ponašanju kako bismo štitili životnu sredinu i kako bismo nešto učinili na povećanju ekološke svesti

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je danas na Trgu republike, a Dečji hor „Čarolija” je prigodnim pesmama podsetio na značaj zaštite prirode. Događaju su prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić, sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović, direktor GSP „Beograd” Željko Milković i direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da bi danas trebalo da se podsetimo da li možemo još nešto da uradimo u svakodnevnom ponašanju kako bismo štitili životnu sredinu i kako bismo nešto učinili na povećanju ekološke svesti.

– Grad je za ovu godinu pripremio specifičnu akciju u kojoj smo juče delili vozačima besplatne karte za gradski prevoz, kako danas ne bi koristili automobile. U Beogradu je svakodnevno oko 500.000 automobila na ulicama. Mi bi trebalo da učinimo više da pomognemo građanima da koriste alternativne vidove prevoza, ne samo gradski prevoz, već i bicikle, te da pokušamo da što manje koristimo automobile. Sledeće godine ćemo postavljati gradske bicikle pored garaža i mesta gde se parkiraju automobili. Građani će moći da ih uzmu i vraćaju na ista mesta. Tako ćemo stimulisati ljude da donekle dođu automobilima, a kroz centar grada da koriste bicikl. U tu svrhu potrebne su nam i biciklističke staze i zato smo dali nalog Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i Agenciji za investicije da se gde god je moguće prilikom rekonstrukcije ulica prave i biciklističke staze. Sada radimo projekat rekonsrukcije Ruzveltove ulice, tako da će i tu biti biciklistička staza. Pokušavamo da biciklističkim stazama povežemo i Višnjičku banju – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, jedan od doprinosa zaštite životne sredine su i pešačke zone, pa će tako ceo centar grada (Trg republike, Zeleni venac, Braće Jugovića i Francuska ulica) biti pretvoren u pešačku zonu u narednih pet godina. Već ove godine, dodao je Vesić, to će biti ulice Vuka Karadžića i Zmaj Jovina, a Obilićev venac će biti zatvoren za saobraćaj do kraja godine. Sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je kazao da je za poslednjih godinu dana mnogo urađeno u svim segmentima zaštite životne sredine u Beogradu, a jedan od najvažnijih projekata koji se realizuje ove godine jeste upravljanje otpadom.

– Skupština Beograda bi trebalo ove godine da donese program zaštite životne sredine za narednih deset godina. Beograd korača krupnim koracima ka poboljšanju kvaliteta životne sredine. Najveći problem u Beogradu su otpadne vode i na tome ćemo uporno raditi – naglasio je Trivan i podsetio da je u Beogradu do sada pošumljeno oko 400 hektara površine.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je rekao da biciklistički i pešački saobraćaj kao vidovi održivog saobraćaja predstavljaju prioritet tog sekretarijata.– Tokom ove godine učinićemo ozbiljne napore da povećamo dužine biciklističkih staza u Beogradu. Do sada grad ima oko 60 kilometara biciklističke mreže. Nadam se da će tih staza biti više i da ćemo na taj način sve one koji koriste bicikl kao sredstvo prevoza, učiniti bezbednijim – precizirao je Rafailović.Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović je istakao da je Direkcija podržala ovu akciju tako što su podelili 1.000 besplatnih vaučera građanima Beograda da se danas voze besplatno.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković je apelovao na građane da svakodnevno dolaze na posao prevozom, biciklama ili peške, a ne samo danas, kako bismo živeli u boljem, lepšem i čistijem gradu.Ove godine obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine posvećen je jednom od najvećih zagađivača – saobraćaju. Poruka je: „Ugasite motore i mislite o svom zdravlju! Pešačite, vozite bicikl, koristite gradski prevoz umesto automobila i na taj način čuvajte životnu sredinu.”Organizatori skupa su Skupština Beograda – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za saobraćaj, Direkcija za javni prevoz i GSP „Beograd”, JKP „Parking servis”, JKP „Zelenilo – Beograd”, „Bus plus” i Dečji hor „Čarolija”.

(BeoInfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track