VESIĆ O STAROM SAJMIŠTU: Uskoro raspisivanje konkursa za memorijalni centar
Foto: Dragana Udovičić

Projekat

VESIĆ O STAROM SAJMIŠTU: Uskoro raspisivanje konkursa za memorijalni centar

Beograd -
Pretvaranje Starog sajmišta u memorijalni centar naša je obaveza prema ljudima koje su tamo ubili nacisti, rekao je Vesić na sastanku sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za pitanja holokausta Nikolasom Dinom i generalnim konzulom SAD u Srbiji Liz Grekon

BEOGRAD - Gradski menažer Goran Vesić najavio je da će Skupština grada Beograda tokom ove godine završiti projekte koji su preduslov da se 2016. godine raspiše međunarodni konkurs za uređenje memorijalnog centra Staro sajmište na kome su stradali beogradski mnogobrojni Jevreji, Srbi, Romi i antifašisti.

"Pretvaranje Starog sajmišta u memorijalni centar naša je obaveza prema ljudima koje su tamo ubili nacisti", rekao je Vesić na sastanku sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za pitanja holokausta Nikolasom Dinom i generalnim konzulom SAD u Srbiji Liz Grekon, a preneo je danas Beoinfo.

On je istakao da je želja Beograda da to mesto ne bude samo mesto sećanja na nevine žrtve, već i mesto na kome će mlade generacije učiti o užasu holokausta i dodao da će za ostvarenje tog projekta grad tražiti pomoć međunarodnih fondova.

Vesić je sagovornike obavestio o aktivnostima grada Beograda na održavanju sećanja na holokaust i podsetio da je prva odluka Skupštine grada Beograda posle prošlogodišnjih izbora bila da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu.

"Taj dan je sećanje na jedan od najtužnijih dana u istoriji Beograda, 10. maj 1942. godine, kada su nacistički okupatori objavili da u našem gradu više nema Jevreja koji su vekovima pre toga živeli s nama", rekao je Vesić.

Članica Gradskog veća Tanja Popović obavestila je američke sagovornike da su čelnici Skupštine grada Beograda nedavno posetili Jevrejsku opštinu u Beogradu i da je tako uspostavljena institucionalna saradnja između grada Beograda i Jevrejske opštine.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta Nikolas Din izrazio je zadovoljstvo naporima koje je Grad Beograd poslednjih godinu dana preduzeo u cilju očuvanja sećanja na holokaust, a posebno je pohvalio odluku Skupštine grada da se proglasi Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu.

Din je pružio punu podršku u ime vlade SAD izgradnji memorijalnog centra Staro sajmište i ponudio stručnu pomoć za izradu projekta koja bi se odvijala kroz saradnju srpskih i američkih naučnih institucija.

Na sastanku je dogovoreno da kancelarija specijalnog izaslanika Stejt departmenta za pitanja holokausta bude obaveštavana o budućim koracima koje Skupština grada preduzima na uređenju Starog sajmišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja