ŠANSA ZA RAZVOJ: Izvoz vina porastao tri puta, najviše izvozimo u EU!

Podizanje vinograda i proizvodnja „pića bogova“ se isplate

ŠANSA ZA RAZVOJ: Izvoz vina porastao tri puta, najviše izvozimo u EU!

InfoBiz -

Prošle godine strancima smo prodali 2,4 miliona litara vina u vrednosti od 20,2 miliona dolara, što je skoro trostruko više nego 2011.

BEOGRAD - Više čokota donelo bi i više para Prošle godine 2,4 miliona litara srpskog vina izvezeno je stranim kupcima, što je 2,6 puta veća količina nego 2011. godine. Ukupna vrednost srpskog vina koje će se naći na stolovima stranaca iznosila je 20,2 miliona dolara. Kakav potencijal leži u ovoj grani poljoprivrede jasno je i na osnovu toga što se danas pod vinogradima nalazi svega oko 20.000 hektara zemljišta, dok je pre 60 godina pod vinovom lozom bilo čak 135.000 hektara.

Cenjena u svetu Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinogradara i vinara Srbije, kaže da bi vinogradarstvo moglo biti profitabilna privredna grana kad bi mu država posvetila više pažnje.- Vinarima je bilo lepo krenulo, ali je od 2008. godine s nastankom ekonomske krize pala prodaja vina. Problem je što su sporazumom CEFTA granice otvorene za sva vina iz sveta koja su niskog kvaliteta i niskih cena, pa naša kvalitetna vina, čija je proizvodnja skuplja, nisu konkurentna na domaćem, a kamoli na stranom tržištu. Iako visok kvalitet naših vina dokazuju i brojne nagrade na svetskim sajmovima, država stidljivo pomaže ovaj sektor kroz podsticaje za sadnju vinograda i ne štiti vinare od neredovnih platiša i nekontrolisanog uvoza - ističe Radenković.

Razvoj, Vino, Izvoz, Vinarija, Vinogradari

Kontrola proizvodnje U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su već preduzeli korake kojima se omogućava znatno unapređenje vinogradarstva i vinarstva:- Ministarstvo finansijski podstiče podizanje vinograda radi povećanja površina pod vinogradima, daje podsticaje za sertifikaciju sadnica i klonsku selekciju vinove loze kako bi se stvorile dovoljne količine kvalitetnih domaćih sadnica. Podstičemo upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar i kontrolu proizvodnje vina s geografskim poreklom.

Milada Lukešević

Srednje vinarije najaktivnije Milada Lukešević iz Privredne komore Srbije kaže da u Srbiji srednje vinarije predstavljaju najaktivniju grupu proizvođača čiji je broj sve veći. - Veliki je i broj malih vinarija koje poslednjih godina sve više povećavaju obim proizvodnje. Usled cenovne konkurentnosti grožđa i vina u rinfuzu iz Makedonije zbog boljih uslova proizvodnje nego u Srbiji, brojne vinarije pribegavaju uvozu tog vina i njegovoj doradi u sopstvenim pogonima. To je rezultiralo prestankom otkupa grožđa od bivših kooperanata - kaže Lukešević.

Najveći izvoz u EU♦ Sa ukupno 267.356.000 čokota u Srbiji prošle godine ostvaren je prinos od 263.419 tona grožđa♦ Najveća količina vina izvezena je na tržište EU (14.009.158,25 l) i to u vrednosti od 8.061.729 dolara♦ Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Srbija bez carina može da izveze u EU 63.000 hektolitara vina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track