DITMAN: Nemačke investicije u Srbiji 1,7 milijardi
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Najveći bilateralni donator

DITMAN: Nemačke investicije u Srbiji 1,7 milijardi

InfoBiz -
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman podsetio je da je njegova zemlja, sa 1,6 milijardi evra najveći bilateralni donator, i da je i drugi najveći trgovinski partner Srbije sa 1,7 milijardi evra investicija.

"U poslednje tri godine nemačka preduzeća u Srbiji su povećala broj radnih mesta za 5.000, i time nemačke firme u Srbiji su stvorile više od 30.000 radnih mesta od 2000. godine", objasnio je on.

Ditman je ukazao da je srpska vlada preduzela važne korake, da kurs konsolidacije daje rezultate, i da su sprovedene bitne reforme, a da je ono što je dalje veoma bitno jeste da se odlučila za put u EU.

Nemačka će, kako je najavio, podržati Srbiju da se što pre otvore poglavlja vezana za valdavinu prava u pristupnim pregovorima sa EU, jer je pravni okvir veoma važan za dovođenje starnih kompanija.

Na skupu, kako je kazao, pogled će biti usmeren na pitanja koja su važna za stvaranja novih radnih mesta, pri čemu je ukazao da će posebna pažnja biti posvećena dualnom obrazovanju, ali i pdosticanju preduzetništva.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je trgovinska razmena sa Nemačkom prethodne godine iznosila 3,536 milijardi evra, što tu zemlju čini drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije.

Vučić je istakao da se Nemačka u tom smislu približava mestu prvog partnera Srbije, što pokazuju brojni parametri.

Vučić je istakao da Nemačke investicije u Srbiju iznose 1,7 milijardi evra, a donacije gotovo isto toliko, 1,6 milijardi, na čemu je, kako je rekao, Srbija zahvalna toj zemlji.

U tom smislu on je istakao da su nemačke firme dobrodošle u Srbiju, a dobrodošle su ne samo da pomognu, nego i one da zarade. Vučić je, ukazavši da bi Srbija mogla mnogo da nauči od Nemačke, rekao da je zamolio nemačke partnere da nam omoguće da naučimo kako da se ponašamo drugačije i kako sebe da menjamo.

"Mi bismo voleli da se sve drugo promeni, a da mi ostanemo isti, ali to ne može. Moraćemo sebe da menjamo, da se drugačije ponašamo", poručio je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track