HRVATSKI SCENARIO U SRPSKIM BANKAMA: Franak se vraća na 100 dinara!
Foto: Reuters

Koliko će biti kurs

HRVATSKI SCENARIO U SRPSKIM BANKAMA: Franak se vraća na 100 dinara!

InfoBiz -
Država ne namerava da na bilo koji način subvencioniše ni banke, ni dužnike, u budžetu nema para za rešavanje ovog slučaja, a i ministar Vujović je nedvosmisleno poručio da franak nije briga države

BEOGRAD - Hrvatski scenario je rešenje za problem kredita u švajcarskim francima. Najizgledniji izlaz za srpske dužnike je fiksiranje kursa franka na 100 dinara i to na štetu banaka.

Ovakva opcija juče je potvrđena Novostima iz nekoliko izvora. Država ne namerava da na bilo koji način subvencioniše ni banke, ni dužnike. Kako je potvrđeno, u budžetu nema para za rešavanje ovog slučaja, što je posredno potvrdio i Dušan Vujović, ministar finansija. Vujović je nedvosmisleno poručio da franak nije briga države tako da će teško ijedan budžetski dinar biti presumeren za ovu namenu.

U Narodnoj banci Srbije ističu da kada se donose rešenja za ovakve probleme, poput otplate stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite i da se rešenja ne mogu prepisivati.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", reagujući na stav Ministarstva finansija da se "neće mešati u rešenje problema sa stambenim kreditima u francima", ističe da ministar finansija može da smatra da taj problem nije briga države, ali da to nije tačno.

- Upravo država mora da vodi računa da li je proizvod koji je u upotrebi ispravan ili ne. A kredit u švajcarskim francima to nije bio, i u tom slučaju je država zakazala - objašnjava Gavrilović.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track