OBRT: Evropa za Južni tok, Rusi neće ni da čuju!

Nastavljene pripreme za gradnju gasovoda

OBRT: Evropa za Južni tok, Rusi neće ni da čuju!

InfoBiz -
Premijer Bugarske je saopštio da će se ministri energetike država koje učestvuju u projektu gasovoda Južni tok sastati u Briselu 9. decembra. Pripreme nisu obustavljene. Taj sastanak će biti održan kako je planirano i nadam se da će na njemu biti rešeni svi problemi, rekao je Borisov

BRISEL - Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i premijer Bugarske Bojko Borisov saopštili su posle današnjeg sastanka u Briselu da gasovod Južni tok može da se gradi ukoliko se ispune poznati uslovi.

Prema Junkerovim rečima, Rusija je u ovom trenutku, zbog ukrajinske krize, stateški problem za Evropu, ali će se i dalje raditi na tome da ponovo postane strateški partner.

Nećemo, međutim, nikome dozvoti da nas ucenjuje, kazao je Junker.

Borisov je posle sastanka istakao da je zajednička želja da se Južni tok izgradi, ali to mora biti urađeno u skladu za propisima Evropske unije.

Premijer Bugarske je saopštio da će se ministri energetike država koje učestvuju u projektu gasovoda Južni tok sastati u Briselu 9. decembra.

Pripreme nisu obustavljene. Taj sastanak će biti održan kako je planirano i nadam se da će na njemu biti rešeni svi problemi, uključujući i onaj sa Trećim energetskim paketom, rekao je Borisov.

U međuvremenu, Tass je preneo da je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak saopštio da je odluka o obustavljanju projekta Južni tok konačna.

Umesto Južnog toka, gradiće se gasovod do Turske, u skladu sa dogovorom predsednika dve države, rekao je Novak.

Da Rusija više ne namerava da pregovara o Južnom toku potvrdio je i prvi čovek Gasproma Aleksej Miler, koji je rekao da je taj projekat definitivno zatvoren, prenosi Tass.

ČEPURIN: RUSIJA NEĆE I DA PLAĆA I DA MOLI

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok i upitao zašto sada Rusiju krive, kada je ona samo konstatovala činjenično stanje.

- Zapad i Brisel su potkopali Južni tok. Čemu takva nervoza sada i zašto se prebacuje krivica na Rusiju- upitao je ruski ambasador.

On je istakao da, "kako je ruski gasni gigant Gasprom činio sve više ustupaka, tako mu je sve više uslova postavljano u vezi Južnog toka."

"Rusija je stalno stavljana u situaciju da traži i moli, ali i da i plaća i moli," rekao je Čepurin i naglasio da su se "stalno menjala pravila protiv Gasproma i to u njihovu korist".

Ruski diplomata je dodao i da je krajnji rok za početak izgradnje Južnog toka bio početak novembra, a da je Bugarska do 1. decembra trebalo da izađe sa odlukom o izgradnji tog gasovoda.

"Rusija je strpljivo čekala i oktobar i novembar, a prošao je i 1. decembar, a saglasnost iz Bugarske nije stigla. Ne znam da li je to Bugarska sama odlučila, da li je to Brisel odlučio ili neko van Brisela", upitao se Čepurin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track