TUŽNI TOK: Srbija jedina na trasi gasovoda imala manjinski udeo?!

Pristali smo na najgore uslove

TUŽNI TOK: Srbija jedina na trasi gasovoda imala manjinski udeo?!

InfoBiz -
Jedino firma Sauth stream Srbija nije osnovana na teritoriji matične zemlje, već u Švajcarskoj. To praktično znači da Vlada Srbije nije i ne bi imala skoro nikakvu kontrolu nad njenim poslovanjem

Ceo posao sa Gaspromom oko izgradnje Južnog toka u Srbiji je ostao skriven od očiju javnosti, jer praktično svi dokumenti o ulaganju novca u osnivanje novih srpsko-ruskih firmi zbog budućeg posla, imaju oznaku tajnosti.

Ipak, prema poznatim podacima, Srbija je u poređenju sa ostalim zemljama kroz koje je trebalo da prođe Južni tok, učinila najviše ustupaka.

Na trasi gasovoda koji je od Rusije, ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije, Srbija je jedina zamlja koja je u firmi osnovanoj za ovaj posao ima manjinski udeo.

Osim toga jedino firma Sauth stream Srbija nije osnovana na teritoriji matične zemlje, već u Švajcarskoj.

To praktično znači da Vlada Srbije nije i ne bi imala skoro nikakvu kontrolu nad njenim poslovanjem. Zvanični odgovor Vlade zašto ova firma nije osnovana u Srbiji javnost nikada nije dobila.

Član uprave South strima, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović u julu prošle godine rekao je da se Srbija smatra zemljom sa velikim kreditnim rizikom. "Firmu smo osnovali u Švajcarskoj da bi mogli da dobijemo jeftinije kredite“

Na isto pitanje Gasprom je u odgovoru Insajderu B92 napisao da im je za razliku od Bugarske, Mađarske i Slovenije, sporazum sa Srbijom omogućio da biraju gde će osnovati kompaniju. To pokazuje da je Srbija u pregovorima pristajala na gore uslove nego druge zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track