PRIVATIZACIJA: Ili Esmark, ili katanac na Železaru
Foto: Tanjug Danilo Peternek

Samo američka kompanija hoće da ulaže u smederevsku čeličanu

PRIVATIZACIJA: Ili Esmark, ili katanac na Železaru

InfoBiz -
Ako Amerikanci do 1. februara ne preuzmu srpskog gubitaša, on odlazi u istoriju jer država više neće moći da ga pomaže. Evropska komisija tek treba da odobri Srbiji saradnju sa „Esmarkom“
1 / 4 Foto: Tanjug Danilo Peternek

BEOGRAD - „Železaru Smederevo“ od 1. februara preuzeće najverovatnije američki „Esmark", koji je jedini i dostavio ispravnu ponudu na tenderu za privatizaciju srpske kompanije. Ako se to ne desi, smederevskoj čeličani prete „crni dani“ jer posle tog datuma država ne može više da je subvencioniše. Dodatno zabrinjava i to što Evropska komisija, takođe, tek treba da da saglasnost na strateško partnerstvo „Esmarka“ i „Železare“.

Agencija za privatizaciju juče je zvanično otvorila ponude potencijalnih strateških partnera sa tendera za privatizaciju „Železare“, i praktično potvrdila da je samo američka kompanija dostavila ponudu u skladu sa uslovima tendera.

Bar je jedna ispravna... Bojan Bojković, predsednik komisije za prodaju „Železare“
Bar je jedna ispravna... Bojan Bojković, predsednik komisije za prodaju „Železare“

UsloviIpak, kako je rekao Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata i član komisije za prodaju „Železare Smederevo“, i ta jedna ponuda je 100 odsto bolji rezultat od prethodna dva tendera kada se niko nije javio. Na početku tendera, 5. decembra 2014. bilo je deset zainteresovanih firmi, ali su na kraju 5. januara ove godine stigle samo tri ponude, od kojih dve nisu ispunile uslove.Komisija je juče pre podne javno otvorila pristigle ponude, a posle toga je počela analiza one koju je poslao „Esmark“. Koverta se sastoji od dela kojim se dokazuje da firma ispunjava uslove da kupi čeličanu i dela koji sadrži samu ponudu za kupovinu.

Završen prvi tender u 2015... Ljubomir Šubara (u sredini), direktor Agencije za privatizaciju
Završen prvi tender u 2015... Ljubomir Šubara (u sredini), direktor Agencije za privatizaciju

Bojan Bojković, predsednik Komisije za prodaju i direktor smederevske fabrike, rekao je za Kurir juče po podne da je na osnovu prvih analiza utvrđeno da „Esmark“ ispunjava uslove da bude kupac 80 odsto akcija i da će u narednim satima biti analizirano šta nude za „Železaru“.

A da im damo i ventilatore... Bojković sa ministrom privrede Željkom Sertićem
A da im damo i ventilatore... Bojković sa ministrom privrede Željkom Sertićem

Pokretanje peći- Najvažnije je da zadrže zaposlene i da se obavežu na dugoročno ulaganje i pokretanje druge peći - naveo je on.Bojković očekuje da će pregovori sa „Esmarkom“ biti završeni između 15. i 17. januara, da će onda uslediti sastavljanje ugovora i potpisivanje 30. ili najkasnije 31. januara. Bojković je objasnio da je problem i saglasnost Evropske komisije na pomoć koju je država dosad odobrila „Železari“.- Rečeno je da će nam EK to odobriti, ali je potrebno vreme da se to uradi, a nama se žuri - dodaje on. Upitan da li se „Železari“ piše loše od 1. februara jer neće moći da dobija subvencije, a bez njih ne može da opstane, on je kratko odgovorio: - Otprilike.

I sindikalac Prelić je ponovio da „Železara“ može da zaboravi na subvencije od 1. februara. Mesečno je država davala čeličani 8,5 do deset miliona evra.

ČinjeniceMILIONSKI DUGOVI I NADA U OPORAVAK- „Železara Smederevo“, tadašnji „Sartid“, prvi put prodata je nakon stečaja u martu 2003. američkom „Ju-Es stilu“ za 23 miliona dolara- Do početka 2012. držala je oko 15 odsto izvoza Srbije- Vlada Srbije je u januaru 2012. otkupila „Železaru“ od Amerikanaca za jedan dolar- Država sada mesečno pomaže čeličanu sa oko deset miliona dolara- „Esmark“ je ranije obećao ulaganja od 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja- Pravo učešća na tenderu imali su investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara- „Železara“ duguje 525 miliona evra - bankama 260 i dobavljačima 265

VujovićTREĆI ŽIVOT Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da nije razočaran samo jednom ponudom i dodao da je prodaja pokušaj da se čeličani da treći život.- Od početka sve smo uradili da se nađe rešenje za „Železaru“, a ovo rešenje će biti dobro i ekonomski i socijalno - rekao je Vujović i dodao da bi „Železara“ mogla da bude jedan od glavnih izvoznika sirovina.- Za mene je kao ministra važno to što će srpska čeličana početi redovno da plaća obaveze, uključujući plate za radnike - rekao je Vujović.

Ko su bili ponuđačiIMRAN IMRANINa tender su stigle i dve ponude koje nisu ispunile uslove. Jedna je bila i bez imena, a druga je stigla posle isteka roka od advokata Alekse Aleksića u ime konzorcijuma stranih i domaćih firmi. Tendersku dokumentaciju platio je i Imran Imrani, fizičko lice iz Berlina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track