VUČIĆ NA KOPU TAMNAVA: Novi bager kršten šampanjcem!
Foto: Tanjug

Poseta poplavljenim područjima

VUČIĆ NA KOPU TAMNAVA: Novi bager kršten šampanjcem!

InfoBiz -
Bager je težak 1.700 tona, visok je 34 metra, dugačak 80 metara, a proizvodni kapacitet mu je 4.800 metara kubnih na sat. Projektovan je da može da radi na otkopavanju uglja i otkrivka. Bager su napravili i montirali "Tisen krup" i "Kolubara metal"
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas rudarski basen Kolubara i na kopu Tamnava zapadno polje, koje je poplavljeno u maju, prisustvovao pokretanju novog rotornog bagera.

Vučić je zajedno sa ministrom energetike Aleksandrom Antićem, direktorom EPS Aleksandrom Obradovićem i direktorom RB Kolubara Miloradom Grčićem prisustvovao razbijanju šampanjca kojim je simbolično označen početak rada bagera. Premijer je tom prilikom poželeo srećan rad i puno uspeha.

Projekat kupovine nove opreme za EPS i RB Kolubara se finansira iz sopstvenih sredstava kompanije, a ukupna vrednost investicije iznosi 17,9 miliona evra. Prebacivanje bagera sa montažnog placa na radnu lokaciju na površinskom kopu Tamnava zapadno polje počinje danas posebno pripremljenom trasom dugom šest kilometara i obavljaće se brzinom od tri do pet metara u minuti.

Ovaj bager je težak 1.700 tona, visok je 34 metra, dugačak 80 metara, a proizvodni kapacitet mu je 4.800 metara kubnih na sat. Projektovan je tako da može da radi na otkopavanju uglja i otkrivka. Bager su napravili i montirali "Tisen krup" i "Kolubara metal", najbolja metalska firma na Balkanu koja je uspešno vraćena pod okrilje RB Kolubara.

Kop Tamnava zapadno polje je najznačajniji kop RB Kolubare koji je pre majskih poplava proizvodio godišnje polovinu ukupne proizvodnje Kolubare od 15 miliona tona godišnje. U majskim poplavama je potopljeno devet bagera na kopu Tamnava zapadno polje, a dubina vode je iznosila i do 70 metara i na toj lokaciji se napravilo veštačko jezero veće od Vlasinskog jezera.

U 2013. na sva četiri kolubarska kopa je proizvedeno 30,7 miliona tona uglja od čega 14,6 miliona tona na kopu Tamnava zapadno polje. Nakon poplavnog talasa u taj kop se ulilo 187 miliona kubnih metara vode. Do sada je ispumpano 92 miliona kubnih metara vode i nivo vode je smanjen za 15 metara. Na ispumpavanju radi oko 40 pumpi firme "Energotehnika Južna Bačka" - 18 pumpi i pumpe RB Kolubare - 22 pumpe.

Struje i gasa dovoljno, bez poskupljenja do proleća

Poskupljenja struje neće biti tokom zime, svakako ne do proleća ili leta naredne godine, poručio je danas u rudarskom basenu Kolubara premijer Aleksandar Vučić. "Tokom zime sigurno neće biti poskupljenja", kazao je Vučić novinarima.

Što se tiče gasa, premijer je rekao da građani nemaju šta da brinu ni po pitanju struje ni po pitanju gasa, te da posle njegovog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Srbiji, kako je rekao, gas stiže onoliko koliko nam je potrebno."Posle sastanka sa Putinom sutradan su nam puštene količine gasa koje mi hoćem, odnosno koliko se nama sviđa da platimo toliko i uzmemo i tu nema ninkakvog ograničenja", rekao je premijer.

Napomenuo je da Termoelektrana "Nikola Tesla" ima 1,47 miliona tona uglja tako da neće biti nikakvih problema u snabedevanju tim energentom tokom zime jer je samo to, kako je rekao, dovoljno za 100 do 150 dana u slučaju neke jake zime. Srbija, dodao je, ima i rezervu od oko pet hiljada tona uglja u Velikim Crljanima ali da to, zasad, nećemo dirati jer je to ugalj visoke kalorijske vrednosti. "Kad obnovimo potpuno proizvodnju uglja u Tamnavi zapadno polje možemo da se pnosimo jer ćemo biti jedan od najboljih proizvođača uglja u regionu", poručio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track