(VIDEO) POSLOVNI SAVET SRBIJA-NEMAČKA: Vučić i Gabrijel otvorili sednicu
Foto: Tanjug

Nemački vicekancelar u Beogradu

(VIDEO) POSLOVNI SAVET SRBIJA-NEMAČKA: Vučić i Gabrijel otvorili sednicu

InfoBiz -
Premijer je u uvodnom obraćanju rekao da je Nemačka najznačajniji privredni i politički partner Srbije i poručio da će naša država nastaviti sa strukturnim reformama
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel otvorili su danas sednicu Poslovnog saveta Srbije i Nemačke, čiji je cilj unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje i izrazili uverenje da će strukturne reforme u Srbiji doprineti njenom razvoju i dolasku novih nemačkih investicija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u uvodnom obraćanju da je Nemačka najznačajniji privredni i politički partner Srbije i poručio da će naša država nastaviti sa strukturnim reformama, što će, kako je ocenio, dovesti još više nemačkih privrednika koji će u Srbiji moći da se osećaju kao kod svoje kuće.

Vučić je podsetio da je Srbija usvojila 16 zakona koji "prvi put u srpskoj istoriji stvaraju moderne okvire za razvoj države", poput zakona o radu, stečaju, privatizaciji, i da je pred usvajanjem još pet.

"Pokrenuli smo najsveobuhvatniji program fiskalne konsolidacije koji je, osim po obimu, specifičan, jer mi smo jedina zemlja na kontinentu, a nesumnjivo jedina u jugoistočnoj Evropi, koja teške mere štednje u javnom sektoru preduzima u ovakvom ternutku bez ičijeg ultimatuma, zato što smatra da je važno da se obori fiskalni deficit i spusti javni dug", rekao je Vučić.

Srpski premijer izrazio je zadovoljstvo što će radne grupe dve zemlje za energetiku, poljoprivredu, unapređenje saobraćajne infrasturkure, investicije i turizam moći da razgovaraju o konkretnim modelima saradnje, njenom jačanju i privlačenju jos investitora.

"Drago mi je što ce ministri privrede razmeniti zvanične note o osnivanju Nemačko-srpske privredne komore, institucije koja Srbiju još jasnije stavlja na mapu potencijalnih destinacija za nemačke investitore, za koje je važna vest da imaju sigurnost ulaganja u Srbiju", rekao je Vučić.

Premijer Srbije najavio je do kraja godine i zaključivanje aranžmana sa MMF-om.

"Mi ćemo pre kraja ove godine, najkasnije pocetkom sledeće godine, ali verujem pre Božića imati zaključen aranžman sa MMF-om. To govori o sigurnosti ulaganja u našu zemlju i ozbiljnosti i odgovornosti u reformama koje sprovodimo", zaključio je Vučić.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel izjavio je da su nemački privrednici zainteresovani da šire investicije u Srbiji i istakao da je, uprkos kratkom roku u kojem je organizovana poseta Beogradu, veliki broj novih potencijalnih investitora iz Nemačke pokazao veliku zainteresovanost za Srbiju.

Pomenuvši da su nemačka srednja preduzeća glavni investitori u Srbiji Gabrijel je objasnio da ona već decenijama predstavljaju okosnicu razvoja Nemačke. "Iskustvo s nemačkim srednjim preduzećima pokazuju da gde ona odu tu i ostanu", rekao je Gabrijel, koji je i ministar privrede.

On je ponovio da Berlin podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasio da je Srbiji i zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali da su Srbija i zapadni Balkan jednako potrebni Uniji. "Srbija je posebno značajna jer je najveća i ne sme da bude prepuštena samoj sebi", rekao je Gabrijel. Prema njegovim rečima, saradnja u regionu je izuzetno značajna.

Evropska unija, kako je Gabrijel rekao, želi trajno da doprinese blagostanju i miru na kontinentu i "da ljudi više nikada ne nalaze smisao u sukobu sa susedima, već u saradnji". Oceni je i da gde EU nije prisutna nema dovoljno podsticaja za mir i da stoga evropske integracije nemaju alternativu.

http://www.youtube.com/watch?v=Z3eAARguWTo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track