DONACIJA RUSIJE: Predato 10 vozila vatrogasno-spasilačkim jedinicama!
Foto: Tanjug

Srpsko-ruski humanitarni centar Niš

DONACIJA RUSIJE: Predato 10 vozila vatrogasno-spasilačkim jedinicama!

Društvo -
Jedinicama je predato 10 vozilila od ukupno 30 "lada niva" koliko će stići u Srbiju, a u narednim danima biće obezbeđena i protivpožarna vozila kao i oprema za spasavanje na vodi
1 / 23 Foto: Tanjug

NIŠ - Vatrogasno-spasilačkim ekipama u Srbiji danas su predata terenska vozila modela "lada niva" koje je za opremanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu uputilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Jedinicama je predato 10 vozilila od ukupno 30 "lada niva" koliko će stići u Srbiju, a u narednim danima biće obezbeđena i protivpožarna vozila kao i oprema za spasavanje na vodi, rekao je koodirektor Centra Viktor Viktorovič Safjanov.

Oprema koja se ustupa jedinicama nalaziće se u registru Centra i moći će da bude upotrebljena u vanrednim sitaucijama na mestima gde to bude trebalo.

Safjanov je na ceremoniji predaje vozila u niškoj Gradskoj kući rekao da je prethodni period i angažovanje Srpsko-ruskog centra potvrdilo opravdanost njegovog formiranja.On je rekao da je zadatak Centra da obezbedi bezbednost u vanrednim situacijama i da će konačnu ocenu o njegovom radu davati građani.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić rekao je da Centar ima sve značajniju ulogu u bezbednosti građana Srbije i zemalja regiona i da je on opravdao svoje postojanje.

On je zahvalio na pomoći iz Ruske Federacije i rekao da je to početak u opremanju Centra i povećanju njegovih kapaciteta za delovanje u vanrednim situacijama sa humnaitarnim ciljevima.

Marić je rekao da posebno raduje saradnja dva srpka i dva ruska univerziteta na polju unapređenja naučnih znanja u oblasti delovanja u vanrednim situacijama.

Sada se trasira saradnja na naučnom polju koja će se dalje razvijati narednih godina, kazao je Marić.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da smo svedoci velikih vremenskih nepogoda koje ukazuju na potrebu da budemo spremni i opremljeni za adekvatno reagovanje.Neophodno je zajedničko planiranje, usavršavanje i opremanje jedinica kako bi posledice u vanrednim prilikama bile svedene na najmanju meru, ukazao je Perišić.

U svojstvu domaćina ceremonije, Perišić je ruskim prijateljima poručio "da je naš dom i vaš dom".Marić je direktoru Centra Slobodanu Glavčiću predao zastavu Centra, a Safjanov je najistaknutijim pojedincima u prethodnom periodu u otklannjanju posledica u vanrednim prilikama uručio medalje.

Medalje su uručeme načelniku odeljenja Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za hitne situacije MUP-a Srbije Vladi Plemiću, načelniku odeljenja za hitne situacije u Sremskoj Mitrovici Stevanu Pejiću, komandiru vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Kraljevu Peri Lukoviću, komandiru vatrogasno-spasilačke grupe u Paraćinu Zoranu Marinkoviću i komandiru vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Užicu Milanu Đuričiću.Perišić je Safjanovu uručio zlatnik sa likom Konstantina Velikog.

Pre ceremonije u Gradskoj kući, vatrogasno-spasilačke ekipe su izvele pokazunu vežbu gašenja požara na niškom aerodromu.Na Univerzitetu u Nišu održana je naučna konferencija o razvoju međunarodne saradnje u proceni verovatnoće razmera prirodnih katastrofa, o upravljanju u vanrednim situacijama prirodnog i tehnogenog karaktera na Balkanu.

Sporazum o saradnji potpisaće Univrezitet u Beogradu, Akademija za civilnu zaštitu iz Moskve i Centar, kao i univerziteti iz Niša i Sankt Peterburga i Centar kojim će biti regulisana razmena naučnih znanja, razmena studenta i formiranje moderne učionice sa savremenom opremom za obuku kadrova za delovanje u humanitarnim akcijama.

Srpsko-ruski humanitarni centar formiran je sporazumom vlada dve zemlje 25. aprila 2012. godine, a prethodio mu je sporazum o humanitarnom reagovanju iz 2009. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track