SRBIJO, STIDI SE: Uništen spomen-park male Milice Rakić
Foto: Zorana Jevtić

STRAMOTA

SRBIJO, STIDI SE: Uništen spomen-park male Milice Rakić

Društvo -

Pored spomen-ploče devojčici koja je jedan od simbola NATO bombardovanja sada se nalaze polomljene ljuljaške, klupe i tobogan, korov i đubre

Park Milice Rakić u Beogradu, jedne od najmlađih i najtragičnijih žrtvi bombardovanja iz 1999. godine, danas je zapušten, pun đubreta, sa polomljenim ljuljaškama i toboganima.

foto: Kurir

Nešto što je trebalo da služi kao večno sećanje na stradale srpske žrtve danas je zaboravljeno i uništeno. „Neka se nikad ne zaborave nevine žrtve NATO agresije“, ispisano je na spomen-tabli u parku u Batajnici, posvećenoj maloj Milici (3), koju su usmrtili geleri bombe 17. aprila 1999. dok je sedela na noši. Međutim, pored ploče kojom je odata počast tragično nastradalom anđelu danas se nalaze dve polomljene i pokidane ljuljaške. Drvenom toboganu nedostaju daske, dok se plava plastična ploča po kojoj su se nekada radosno spuštala deca nedaleko valja polomljena u travi. Ceo park zarastao je u korov, polomljene su čak i drvene klupe, dok je đubre na sve strane...

- Strašno je ovo šta se događa! Svuda je ambrozija, korov, o punim kantama za đubre da ne pričam! Noću se ovde skupljaju svakakvi sumnjivi likovi, pa ne dam mom detetu više ni da priđe ovde. Igralište je nekoliko puta obnavljano, ali ljuljaške i sprave svaki put budu polomljene, a u umesto da se deca igraju u pesku - svuda je razbacana plastična i kartonska ambalaža. Kad god smo zvali „Gradsku čistoću“ i „Zelenilo“, oni kažu da nisu nadležni - revoltiran je Miroslav Pavlović iz Batajnice.

foto: Kurir

Budući da ovo igralište nije zavedeno kao gradski park, gradske službe su ga godinama zaobilazile u širokom luku, a onda je grupa mladih ljudi rešila da volonterski organizuje akciju u kojoj je započeta obnova parka. Međutim, samo godinu dana kasnije situacija je, čini se, i gora nego pre.

Park je 2014, zajedno sa građanima Batajnice i Zemuna, uredila organizacija Srbska omladina, međutim, od njih juče nismo dobili komentar.

foto: Kurir

Žarko Rakić

MNOGI SU ZLOUPOTREBILI MILICU

Milicu Rakić (3) usmrtili su geleri NATO bombe 17. aprila 1999. Na fasadi porodične kuće Rakića u Ulici Dimitrija Lazarevića Raše broj 8 i dalje stoje vidljiva oštećenja od projektila, a njeni roditelji i dalje ne žele da pričaju za medije.

- Mene i moju porodicu mnogi su, pozivajući se na našu Milicu, zloupotrebili. Počeli smo da izbegavamo svaki razgovor o pogibiji naše ćerkice i akcije odavanja počasti njenoj žrtvi - rekao je svojevremeno njen otac Žarko Rakić.

Jelena Pronić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track