UDAR NA FOTELJE U JAVNIM PREDUZEĆIMA: Članovi upravljačkih organa moraće da imaju licence
Foto: Profimedia

zatezanje

UDAR NA FOTELJE U JAVNIM PREDUZEĆIMA: Članovi upravljačkih organa moraće da imaju licence

Društvo -

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je novi set smernica na osnovu kojih će biti licencirani članovi upravljačkih organa u javnim preduzećima čiji je osnivač država, i dodao da očekuje da će ta mera doneti preduzećima još bolje poslovne rezultate.

Stevanović je, gostujući na TV Kopernikus, izjavio da je zadovoljan rezultatima javnih preduzeća i učinkom vlade u tom smislu od 2014. godine. U prvoj polovini 2017. godine ta preduzeća su ostvarila neto dobitak od 16,3 milijarde dinara, što je za 3,3 milijarde dinara više od planirane dobiti, dok je 2014. završena sa gubitkom, navodi se i saopštenju resornog ministarstva.

"Nasledili smo 37 javnih preduzeća čiji je osnivač država, a koja su već tu 2014. godinu završila sa minusom od 64 milijarde dinara. To je bio ozbiljan alarm da promenimo situaciju i definišemo nešto čime bi ta javna preduzeća morala da se rukovode kako bi imala bolje bilanse", rekao je Stevanović.

On je podsetio da je za 2015. godinu donet dokument koji je podrazumevao 19 smernica na osnovu kojih će javna preduzeća kreirati programe poslovanja i finansijske planove.

Takav restriktivniji pristup doprineo je tome da 2015. godina bude završena sa dve milijarde dinara neto dobiti, a već sledeća sa četiri milijarde neto dobiti, iako je u planovima bio projektovan gubitak od 11 milijardi dinara, naveo je državni sekretar.

"Rešili smo da intenziviramo rad. Javna preduzeća imaju obavezu da trogodišnje planove od 2018. do 2020. godine definišu u skladu sa novim i nadograđenim smernicama", rekao je Stevanović.

Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom bankom radi na uvođenju principa korporativnog upravljanja, objašnjava Stevanović, dodajući da je to delimično već zaživelo.

"Sa druge strane, definišemo i program smernica na osnovu kojih ćemo licencirati sve one koji će učestvovati u organima upravljanja preduzeća i nadam se da će to dati ozbiljne rezultate", zaključio je Stevanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track