HAOS U NAJAVI: Obraz i Naši pozivaju na protest protiv migranata, LDP i Inicijativa mladih protiv
Foto: Beta

Spremaju miting na Trgu Republike

HAOS U NAJAVI: Obraz i Naši pozivaju na protest protiv migranata, LDP i Inicijativa mladih protiv

Društvo -
Obraz i Naši traže hitnu zabranu naseljavanja migranta u Srbiji, podizanje zaštitnih zidova i organizovanje vozova i autobusa koji bi migrante prevozili do granice sa Hrvatskom

Organizacije Srbski Obraz i SNP Naši pozivaju sve zabrinute građane na Protest protiv plana EU o naseljavanju 400.000 migranata u Srbiji, koji će se održati u ponedeljak 31. avgusta, sa početkom u 18 časova, na Trgu Republike u Beogradu, stoji u novom saopštenju SNP Naši.

Nakon bezobzirne NATO agresije na zemlje poput Avganistana, Iraka, Sirije… došlo je do masovnih migracija stanovništva iz ratom zahvaćenih područja. Umesto da ponesu makar deo odgovornosti za zlo koje su nanele i prihvate iseljenike čije su gradove i sela bombardovale i razorile, zemlje Evropske unije uvode restriktivne mere, grade zidove na granici sa Srbijom i pokušavaju da sav teret prebace na našu zemlju, kaže se u saopštenju.

"Skorašnje izjave zvaničnika EU, ali i predstavnika vlasti u Srbiji, nedvosmisleno ukazuju na nameru Zapada da u Srbiji trajno naseli 400.000 migranata sa Bliskog i Srednjeg istoka. Na to ukazuje i najnovija tvrdnja da nelegalni imigranti ne mogu biti vraćeni iz zemalja EU u Makedoniju i Grčku jer su one "nesigurne“, ali mogu u Srbiju, jer će u našoj zemlji biti izgrađeni prihvatni centri!?" – postavljaju pitanje organizatori protesta.

Ovakav razvoj događaja bio bi u svakom smislu tragičan po srpski narod i državu, koji se već dave u nagomilanim problemima bele kuge, siromaštva, islamskog ekstremizma i terorizma. Mi Srbi saosećamo sa stradanjem i patnjom svakog naroda, ali ovo pitanje moraće da rešavaju zemlje članice EU i NATO koje su dovele do ove humanitarne katastrofe, poručuje se u saopštenju.

Obraz i Naši rešenje vide u hitnoj zabrani naseljavanja migranta u Srbiji.

Dve organizacije zahtevaju podizanje zaštitnih zidova oko najkritičnijih mesta i organizovanje vozova i autobusa koji bi migrante prevozili do granice sa Hrvatskom, koja je članica EU i nadaleko poznata po svom humanizmu, zaključuje se u saopštenju koje je završeno sloganom "Migrante u Hrvatsku!".

LDP i Inicijativa mladih za zabranu skupa protiv azilanata

Liberalno demokratska partija i Inicijativa mladih zatražili su danas zabranu skupa protiv azilanata, koji su organizacije Obraz i Naši najavile za 31. avgust. Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da je skup kojim te organizacije, kako navodi, demonstriraju mržnju prema migrantima, poslednji izraz zla koje raste i nesposobnosti da osete empatiju prema bilo čijoj patnji i nesreći. "To je i izraz nesposobnosti da razumeju i žrtve sopstvenog naroda, osim da ih vide kao opravdanje za novu mržnju i osvete", ocenio je Jovanović.

Zabranu skupa zatražila je i Inicijativa mladih, koja smatra da je protest protiv izbeglica iz ratom zahvaćenih područja više nego sraman čin. "Propagiranje mržnje prema azilantima može dovesti do eskalacije sukoba na prostoru čitavog regiona", smatraju u toj organizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track