Prosvetari: Imamo novi sporazum za okončanje štrajka
Foto: Zorana Jevtić

Sastanak odbora u 13 časova

Prosvetari: Imamo novi sporazum za okončanje štrajka

Društvo -
Minimum naših zahteva je vraćanje novca, ono što su uzeli od novembarske zarade i pripremaju u decembru, a ponudili su da vrate kroz novogodišnji dodatak od 7.500 dinara, trebalo bi da nam isplaćuju i za druge mesece, sve do primene zakona o platnim razredima, navode u uniji sindikata

BEOGRAD - Štrajkački odbor sindikata obrazovanja ponudiće danas Ministarstvu prosvete predlog sporazuma čijim bi se potpisivanjem okončao višenedeljni zakonski štrajk.

"Minimum naših zahteva je vraćanje novca, ono što su uzeli od novembarske zarade i pripremaju u decembru, a ponudili su da vrate kroz novogodišnji dodatak od 7.500 dinara, trebalo bi da nam isplaćuju i za druge mesece, sve do primene zakona o platnim razredima", rekla Tanjugu portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Sastanak odbora je u 13 sati, a Janković je rekla da sindikati hoće da imaju precizne datume do kada će biti završen zakon o platnim razredima i kada će stupiti na snagu.

Tražimo da se potpisnici obavežu da neće dirati članove 130. i 131. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji govore o preuzimanju sa liste, ukrupnjavanju norme i zapošljavanju, rekla je Janković.Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je nakon protestne šetnje prosvetara u ponedeljak, da nastavnici koji nisu držali časove neće dobiti dnevnice za taj dan.

Takođe, Ministarstvo prosvete vodi evidenciju o tome u kojim školama se štrajkuje, da li je reč o zakonskom ili nezakonitom štrajku, kao i to koliko nastavnika u jednoj školi štrajkuje.

Kako podsećaju u Ministarstvu, obaveza direktora je da predvidi plan nadoknade nastave i da ga dostavi ministarstvu.

Za đake u Vojvodini danas je počeo raspust i tamošnji učenici su dobili knjižice sa zaključenim ocenama, a Ministarstvo poziva nastavnike da kao i do sada savesno obavljaju svoj posao i da i u ostalim delovima Srbije, u kojima se polugodište završava 30. decembra, učenicima uruče knjižice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja