Ruski patrijarh Kiril stigao u Srbiju
Foto: Tanjug

U poseti do nedelje

Ruski patrijarh Kiril stigao u Srbiju

Društvo -
Poglavari dve crkve služiće doksologiju u Sabornom hramu u Beogradu, nakon čega će ruski patrijarh dobiti počasni doktorat, a potom se sresti s predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ruski partijarh Kiril stigao je danas u Beograd u posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, na poziv patrijarha Irineja. Ruskog patrijarha dočekao je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" patrijarh Irinej i šef diplomatije Ivica Dačić, kao i arhijereji i sveštenstvo SPC.

Ruski patrijarh boraviće u Srbiji do nedelje.

Poglavari dve crkve služiće doksologiju u Sabornom hramu u Beogradu, nakon čega je planirana i poseta Univerzitetu u Beogradu gde će ruski patrijarh dobiti počasni doktorat. U popodnevnim časovima biće organizovan susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

U subotu, ruski partijarh će osveštati spomenik caru Nikolaju Drugom i posetiti Rusko groblje u Beogradu. U nedelju u 9 časova biće organizovana liturgija u Hramu Svetog Save.

Patrijarh moskovski i cele Rusije, koji u petak započinje posetu SPC, neće ići na KiM, jer nema garancije za bezbednost, izjavio je sekretar Odeljenja za spoljne crkvene odnose RPC protojerej Igor (Jakimčuk). On je rekao da je stav RPC o Kosovu kao “svetoj srpskoj zemlji“ nepromenjen, kao i da će to biti jedna od glavnih tema razgovora u Beogradu. Za portparola SPC, episkopa bačkog Irineja u domenu je fantazije da ruski patrijarh dolazi u posetu patrijarhu Irineju da bi SPC održao lekciju.

http://www.youtube.com/watch?v=mQ0SGJXHKIU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track